Tuhti paketti lintutietoa

Lasse J. Laine: Suomen linnut, harrastajan opas.296 s. Otava 2017.

Puistot ja pihapiirit sirkuttavat ja soivat: muuttolinnut palaavat. Kun luonto tulee lähelle, se herättää kiinnostuksen ehkä harrastukseksi asti.

Lintumaailma muuttuu yllättävän nopeasti. Moni laji on ryhtynyt talvehtimaan Suomessa, ja ennen harvinaiset valkoposkihanhet valtaavat rannat ja puistot. Opaskirjat vanhenevat, joten kokenut lintumies ja ornitologi Lasse J. Laine on päivittänyt vuoden 2004 lintuoppaansa.

Suomen linnut, harrastajan opas on tuhti paketti lintutietämystä niin aloittelevalle kuin pidemmälle ehtineelle harrastajalle.

Monien lintuoppaiden tapaan tässäkin on vaarana, että aloittelija uupuu heti alkuun teknisiin yksityiskohtiin. Kiikareiden optiikkalukemat ja höyhennyksen yksityiskohdat eivät ole välttämätöntä tietoa, jos mieli palaa retkelle. Havaintojen muistiin merkitseminenkin onnistuu vähemmällä vaivalla.

Jos harrastuksessa haluaa edetä, tietoa kaipaa lisää, ja Laineelta sitä löytyy.

Hän käy läpi lintuharrastuksen muodot tunnistamisesta rengastamiseen, ruokinnasta valokuvaamiseen ja suojeluun. Lintujen käyttäytymistä ja anatomiaa hän selvittää mielenkiintoisesti ja havainnollisesti.

Aloittelijalle oppaassa on hyödyllisiä neuvoja, kuten mitä tuntomerkkejä kannattaa katsoa, miten lintujen ääntely vaihtelee ja mitkä lajit elelevät missäkin ympäristössä.

Laine muistuttaa helposti unohtuvasta seikasta, ettei kaikkia lintuja ole välttämätöntä tunnistaa.

Lintujen määrittäminen on Laineen mukaan paitsi kiinnostavaa myös kasvattavaa: jos huomaa jatkuvasti näkevänsä enemmän harvinaisuuksia kuin muut, on hyvä tutkiskella itseään.

|

Leena Härkönen

Hyvää: Käyttökelpoisia ohjeita lintuharrastuksen eri puolilta.

Huonoa: Kaikille tarkoitetussa oppaassa on hirmuisesti yksityiskohtaista tietoa.

Erityistä: Pitkä aikajänne vakuuttaa: Laineen havainnot kattavat useita vuosikymmeniä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet