Pyhimysten jäljillä

Liisa Seppänen: Sadetta ja siunauksia — pyhiinvaellus Walesissa.Kirjapaja 2017, 197 s.

Pyhimysten jäljillä

Sadetta ja siunauksia on matkakertomus keväisestä Walesista, yhden naisen reissusta etelän Cardiffista pohjoisen Holywelliin. Matkaseuranaan hänellä on liuta paikallisia pyhimyksiä, ajat sitten manalle menneitä.

Kirjapajan julkaisut eivät ole kuuluneet vakiolukemistooni, koska olen vierastanut ajatusta kristillisestä kirjallisuudesta. Ennakkoluulot karisivat nopeasti, sillä pitkään aikaan mikään tai kukaan ei ole saanut oloani yhtä rauhalliseksi kuin Liisa Seppäsen vaelluskirja.

Lukukokemus on kuin kirjallinen versio hyvästä brittidraamasta, eikä hidasta matkantekoa halua pilata ahmimalla tekstiä liian vauhdikkaasti. Kirjoittajan seurassa on mukava istahtaa puronpartaalle sämpylätauolle tai tarinoimaan paikallisen asukkaan kanssa.

Arvelen, ettei teksti loukkaisi paatuneintakaan ateistia, sillä sitä voi lähestyä kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta tai puhtaasti matkakertomuksena.

Matka alkaa pääkaupunki Cardiffista kansallispyhimys Davidin syntymäpäivän aattona. Tutuiksi tulevat niin iltarukous Evensong kuin legenda Mellonista (n. 229—311). Maallisempaa tietoa kirjoittaja jakaa muun muassa Brittein saarien sadejakson pituusennätyksestä, jonka voi määritellä päivissä tai kuukausissa, miten vain.

Mukavan maanläheinen huumori onkin ominaista Seppäselle. Se on hyvä, sillä pieni ilkikurisuus keventää mukavasti ajoittain syvän filosofisiksi käyviä mietteitä.

Koskettavinta on lopun henkilökohtainen pohdinta elämän helminauhasta ja siitä, miten helmet vähenevät lujaa vauhtia, aivan kuin pyhiinvaeltajan matkapäivät. Paluu kotiin lähestyy.

Lopuksi varoitus: kirja saattaa herättää toiveen omalle pyhiinvaellukselle lähtemisestä.

|

Kirsti Vuorela

Hyvää: Rauhoittava lukukokemus. Ajatuksia herättävä.

Huonoa:

Erityistä: Kirjailija on koulutukseltaan teologi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.