Elämänhehkua valokuvissa

Ihmisenkuvia. Joutsenon taidekesän valokuvausleirin lopputöitä galleria Pihatossa 9.—26.8.2017.

Lotta Viholainen

Lotta Viholaisen kesämorsian katsoo kaukaisuuteen.

Raikas yleisilme, hyvä katsekontakti katsojaan ja hienosti hallittu kokonaisuus — näillä sanoilla voisi luonnehtia nuorten kuvaajien kavalkadia Pihatossa.

Joutsenon taidekesässä pidettiin heinä-elokuun vaihteessa kuvausleiri 16—29-vuotiaille valokuvaajille. Näyttelyn otokset ovat siis uunituoreita. Harvoinpa saa katsella näin verestä tuotosta.

Kuvat ovat kauttaaltaan teknisesti taidokkaita.

Jotain elämänhehkuista otetta kuvissa onkin kautta linjan. Pääosin kuvat ovat kasvotutkielmia, mutta vaikka malli olisi sama, saavat eri kuvaajat omiin töihinsä aivan itsenäistä jujua.

Tämä saman mallin ja teeman toistuminen onkin varsin kiinnostava lähtökohta yhteisnäyttelylle. Teema ja muunnelmat elävät hienosti toisiaan korostaen.

Katsoja poimii jännittäviä tulkintoja vaikkapa hääparista. Sama pariskunta, mutta kahden eri kuvaajan näkemys kohtauksesta on aivan erilainen.

Toinen maalaa laajan maiseman, jossa nuoripari on vain osa kokonaisuutta. Toinen kuvaaja rajaa parin tiukasti toisiinsa painautuneeksi helläksi paketiksi.

Morsian kuvauskohteena on yksi näyttelyn pääaiheita ja nuori kaunis nainen ylipäätään. Miehet jäävät taas rekvisiitaksi.

Kuvat ovat kauttaaltaan teknisesti taidokkaita, rajaus toimii ja kontakti malliin on tiivis.

Osa kuvaajista saa otoksiinsa lisäpotkua ottamalla mukaan taustan ja ympäristön vahvana elementtinä. Osa keskittyy vain mallin sisimpään. Molemmat ratkaisut toimivat.

Olisi väärin nostaa ketään yksittäistä kuvaajaa muiden yläpuolelle. Koko porukan jälki on onnistunutta ja lupaa hyvää tuleville vuosille.

|

Seppo Paajanen

Hyvää: Reipas ja tuore ote henkilökuviin.

Huonoa:

Erityistä: Kahdeksan kuvaajaa saa aikaan hyvän yhteisen tunnelman.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.