Musiikkiromaani riisuu kulissit

Marjo Heiskanen: Mustat koskettimet. Siltala 2017, 352 sivua.

Musiikkiromaani riisuu kulissit

Tuoreiden musiikkikirjojen joukossa on pitkästä aikaa myös kaunokirjallisuutta. Siksi Marjo Heiskasen klassisen musiikin maailmasta kertova

Mustat koskettimet

saa odotukset korkealle.

Teoksen ensi tahdit purkautuvat jo kannessa. Siinä huojuvat läpivalaistut luusormet kuin vääristyneet pianon koskettimet ja kohtalokkaalta kuulostava sitaatti vihjailee tulevia: ”En minä elämyksiä tarjoile, minä riisun teille ihmisen.”

Niin romaani tekeekin. Se himmentää vähä vähältä klassisen musiikin esittämiseen liittyvän glorian ja luksuksen, riisuu kulissit ja purkaa esiintyjäkulttia.

Hiipivän sinnikkäästi, myös mollihuumoria ja raskasta ironiaa käyttäen, teos rakentaa keskinkertaisen muusikkouden taiteilijakuvaa, johon romaanin nimikin viittaa.

Tarinan alta paljastuu muusikon kova arki: harjoittelu, kiertue-elämä, kateus ja kilpailu. Esiintyjän elämä on katkeraa painia kipujen ja herkkyyden välillä.

Keskushenkilöinä ovat trion jäsenet ja itseensä muusikkona pettynyt assistentti.

Kunnianhimoisen Sere Metsätsalon pianismista puuttuu säteily, ja sellisti Mats on kadottanut pulssin myös yksityiselämässään. Assari Sari turvautuu kyynisyyteen. Ainoa lahjakkuus on viulisti Laura, joka soittaa kuin luonnonlait olisivat häntä varten olemassa.

He leijuvat kukin omassa kokemusuniversumissaan, tulevat näyttämölle, häviävät sitten kuka minnekin yksitellen. Toimintaa vievät eteenpäin raastavat motiivit, jotka paljastuvat henkilöiden lähes röntgentarkoissa ajatuksissa.

Kaikki tämä kerrotaan roihuja sytyttelemättä, välillä upean portaattomasti liukuen, välillä taas liiankin pidätellen, niin että lukemiseen saa jopa potkia vauhtia.

Mustat koskettimet

on kuitenkin antoisa romaani klassisen musiikin rakastajille, sillä se onnistuu välttämään kliseisen hehkuttelun ja olemaan hyvin rehellinen viestissään: ihminen on pieni, taide vain joskus liian suuri.

Heiskanen on itsekin muusikko ja kirjoittaa aiheesta parhaimmillaan osaavan antoisasti. Voi siis sanoa, että näin pitkälle syvyyksiin pääsee vain, kun tietää mistä puhuu. |

Seija Forsström

Hyvää: Läpivalaisevaa fiktiota musiikin maailmasta.

Erityistä: Teokseen liittyvä soittolista osoitteessa https://tinyurl.com/mustatkoskettimet

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.