Nuijamiehestä tuli koronan myötä jälleen elokuvateatteri – Parantunut tekniikka palautti ensi-iltaleffat ja vanhat kävijät saliin

Nuijamies ei enää häpeile kilpailua elokuvakatsojista. Leffojen esittäminen voi jatkua, vaikka kokoontumisrajoitukset tiukentuisivatkin.

Marleena Liikkanen

Nuijamies-yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Vento on havainnut, että elokuvaesitykset tuovat saliin vanhoja kävijöitä. Kuvassa Vento Nuijamiehessä syyskuussa 2019.
Nuijamies-yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Vento on havainnut, että elokuvaesitykset tuovat saliin vanhoja kävijöitä. Kuvassa Vento Nuijamiehessä syyskuussa 2019.

Koronapandemia kuorii Nuijamiehestä perustuksia esille. Kulttuuritilan syksyn julkisissa yleisötapahtumissa korostuu kahta aiempaa toimintavuotta enemmän elokuvien heijastaminen valkokankaalle.

Ja leffat vain tuoreentuvat koko ajan: Christopher Nolanin Tenet sai ensiesityksensä Nuijamiehessä runsaat kaksi viikkoa Suomen ensi-illan jälkeen, Ville Jankerin Metsäjätin ensiesitys oli kaksi viikkoa kotimaisen avauksen jälkeen, ja Zaida Bergrothin Tove tuli ensiesitykseen jo samaan aikaan kuin ensi-ilta.

Edellisen kerran ensi-iltaelokuvissa pystyi Nuijamiehessä istumaan keväällä 2017.

Turvavälit helpompi taata

Kulttuuritilan ohjelmistollista painopistettä muuttaa muutama seikka.

– Elokuvanäytöksissä on helpompi taata turvavälit, tapahtumakenttä on muuten varsin hiljainen, ja leffalaitteistoon on panostettu, Nuijamies-yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Vento listaa syitä.

Äänentoistoa on parannettu, ja projektoriin on hankittu uusia lamppuja sekä linssejä katselukokemuksen parantamiseksi.

– Kun kuva ja ääni ovat kondiksessa, voi kuvaa kuin kuvaa näyttää ilman häpeää, asian ilmaisee yhdistyksen koneenhoitaja Ilkka Kuukka.

Hänen mukaansa elokuvatoimintaa on ollut tarkoitus kehittää koko ajan, mutta kalenterin tyhjentyminen tapahtumia koskevien koronarajoitusten vuoksi on antanut leffoille paremmin sijaa.

– Mitä enemmän viikko-ohjelmassa on vapaita slotteja, sitä helpompi elokuvia on ollut esittää.

Warner Bros.

Robert Pattinson ja John David Washington tähdittävät Tenetiä, jonka ensimmäinen esitys veti salin täyteen Nuijamiehessä.
Robert Pattinson ja John David Washington tähdittävät Tenetiä, jonka ensimmäinen esitys veti salin täyteen Nuijamiehessä.

Nuijamiehen saliin otetaan nykyrajoituksilla 120 henkeä musiikkikeikoille, kun elokuvaesityksiin myynnissä on 70 lippua.

Sali oli Tenetin ensiesityksessä täynnä, ja muutenkin niin katsojamäärät kuin yleisöltä tullut palautekin ovat olleet rohkaisevia.

– Moni on elokuvien myötä löytänyt takaisin taloon ja huomannut, että muutakin tapahtuu, Vento kertoo.

– On ollut mukavaa huomata, että myös klassikkoelokuvat ovat kiinnostaneet, Kuukka toteaa.

Elokuva pitää kulttuuritilan ovet auki

Tilanne elää eikä todennäköisesti helpotu, mutta elokuvia voi esittää, vaikka rajoitukset tiukentuisivat nykyisestä. — Ilkka Kuukka

Nuijamies etsii sopivia ensi-iltaelokuvia koko ajan, mutta on kesästä lähtien esittänyt myös klassikkoleffoja kerran kuukaudessa, ja niiden määrä lisääntyy kansalaisopiston kurssin myötä lokakuussa.

Tulevia ensi-iltaelokuvia ovat muun muassa David Attenborough: A Life in Our Planet ja Parasite (b&w).

– Uutta Bondiakin oli tarkoitus esittää, mutta sen ensi-ilta siirtyi kevääseen.

Uusi Bond, No Time to Die, siirtyi koronan vuoksi, ja pandemian toinen aalto voi vaikuttaa tapahtumien yleisörajoituksiin kuluvan syksyn ja tulevan kevään aikana.

– Tilanne elää eikä todennäköisesti helpotu, mutta elokuvia voi esittää, vaikka rajoitukset tiukentuisivat nykyisestä, Kuukka uskoo.

Elokuva avasi Nuijamiehen ovet vuonna 1954 ja pitää ne auki nytkin.

Sami Kuokkanen / Helsinki Filmi

Alma Pöysti ja Krista Kosonen esittävät pääosia Tove-elokuvassa, joka oli Nuijamiehen ensimmäinen ensi-ilta kevään 2017 jälkeen.
Alma Pöysti ja Krista Kosonen esittävät pääosia Tove-elokuvassa, joka oli Nuijamiehen ensimmäinen ensi-ilta kevään 2017 jälkeen.

Taloudellista kultakaivosta elokuvat eivät kulttuuritilalle tarkoita.

Esittäjä maksaa uudesta elokuvasta vuokraa sen levittäjälle 50 prosenttia lipputuloista. Klassikkoelokuvista vuokra on puolestaan kiinteä summa.

Korona on helpottanut sekä uusien että klassikkoelokuvien esittämistä Nuijamiehessä, sillä kulttuuri- ja tapahtumateollisuuden kouristelu on alentanut vuokria ja vähentänyt vaatimuksia.

– Vanhojen elokuvien esitysoikeuksien hinta on pudonnut puoleen, eikä ensi-iltaelokuvien levittäjilläkään ole tiukkaa minimivaatimusta näytösten lukumäärästä, Kuukka kertoo.

Koronapandemia on pitkäaikainen riesa tapahtumajärjestäjille, joten elokuva noussee merkittäväksi toiminnaksi Nuijamiehessä.

– Jos paikkoja ei panna kokonaan kiinni, Vento sanoo.

Hänen mukaansa opetus- ja kulttuuriministeriön keväinen koronatuki alkaa olla syöty, mutta yhdistys kykenee yhä toimimaan ja etsii koko ajan lisää pitkäaikaisia käyttäjiä kulttuuritilalle, vaikka "tilan täyttöaste on kohdillaan".

Omien julkisten yleisötapahtumien, kuten elokuvanäytösten, ohella Nuijamiehen salia käyttävät eri oppilaitokset kurssitoimintaan ja striimattaviin webinaareihin sekä yhdistykset kokoontumis- ja muuhun päiväkäyttöön.

Nuijamiehen seuraavat elokuvanäytökset järjestetään perjantaina 9.10. Tove esitetään kello 18 ja Tenet kello 20.30.

Luetuimmat