Teatteriarvio: Kaupunginteatterin Puhtaana käteen on simppeliä ajanvietettä

Michael Cooney: Puhtaana käteen. Ohjaus: Iiris Rannio. Keskeisissä rooleissa: Seppo Merviä, Samuli Punkka, Helka Periaho, Sanna Kemppainen, Jussi Johnsson, Aija Pahkala, Jarno Kolehmainen. Ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterissa 20.10.

Aki Loponen

Seppo Merviä (vas.) ja Jussi Johnsson (oik.) kieputtavat Samuli Punkan mukaan sosiaaliturvahuijaukseensa Puhtaana käteen -farssissa.

Työttömyys on työtä arvostavassa kulttuurissa tragedia ja työn kautta itsensä määrittelevälle aina henkilökohtainen häpeä. Se voi johtaa syrjäytymiseen ja muihin yhteiskunnallisiin ongelmiin, joita hyvinvointivaltio yrittää ehkäistä kehittämällä moninaisia tukitoimia. Yksi näistä on rahallinen apu.
Michael Cooneyn farssi Puhtaana käteen vyöryttää yksilöllistä häpeää toiseen suuntaan. Päähenkilö Erkki Lehtinen on työttömäksi jouduttuaan hyödyntänyt perusturvaa idearikkain tavoin, mutta on luopumassa järjestelmällisestä valehtelusta samalla, kun järjestelmä alkaa tutkia tukia tarkemmin.
Lähtöasetelman voi tulkita yhteiskunnalliseksi, mutta farssin tavoite on tietenkin kokonaan toinen. Puhtaana käteen on mahdollisimman helposti sulavaksi hullutteluksi työstetty vauhtinäytelmä, joka tarjoaa runsaan parin tunnin unohduksen teatterin ulkopuolella väijyvästä syksyisestä ilmanalasta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat