Kädellisten reviiritaistelu

Sota apinoiden planeetasta (War for the Planet of the Apes, Yhdysvallat, 2017)Ohjaus: Matt Reeves.Rooleissa: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Toby Kebbell, Terry Notary, Amiah Miller.Kesto 140 minuuttia.K12.

20th Century Fox

Apinat ratsastavat sotaan. Vastassa on vihaiset ihmiskunnan rippeet.

Geneettisesti muunneltu virus on muuttanut vuosien saatossa maapallon ilmettä. Samalla kun apinat ovat muuttuneet yhä älykkäämmäksi ja alkaneet rakentaa omaa sivilisaatiotaan, ihmiskunta on suurimmalta osin menehtynyt.

Jäljelle jääneet ihmiset ovat ymmärrettävästi näreissään kehityksestä. Kaksi kädellisten sukuhaaraa ajautuu turhaan reviiritaisteluun.

Apinoiden komentaja Caesar (Andy Serkis) on muuttunut vallankumousjohtajasta pragmaattiseksi ja isälliseksi. Ihmisiä sotaan kannustaa fanaattisesti Colonel (Woody Harrelson). Yksinäinen ihmislapsi Nova (Amiah Miller) muodostuu tärkeäksi sodan keskellä.

Ohjaaja Matt Reeves ottaa kahden päähenkilön kehittämisen tarinan keskipisteeksi. Caesarin ja Colonelin välinen tulinen kemia muistuttaa vanhoista sotakuvauksista ja westerneistä, joissa kahta eri puolta edustavan miehen välillä on kompleksinen kunnioitus. Sodassa moraaliset kysymykset jäävät joskus joukkojen jalkoihin.

Parhaimmillaan toimintakohtaukset osuvat niin nappiin, että on vaikea olla saamatta kylmiä väreitä. Toisinaan ne kaatuvat monien sotaelokuvien pahimpaan syntiin, pitkittämiseen.

Kuvien yleinen värittömyys antaa tarinalle vakavuutta, mutta tekee venyvistä kahakoista hieman turruttavaa katseltavaa varsinkin 3D-lasien linssien lävitse. Onneksi tekijät ovat tajunneet sijoittaa paljon tapahtumista lumisiin maisemiin, jotka tarjoavat paljon kaivattua kontrastia kuviin.

Sota apinoiden planeetasta on eeppinen päätös elokuvatrilogialle, joka yllätti monet. Ideatasolla vanhan tieteiselokuvasarjan uudelleen herättäminen tuntui tuhoon tuomitulta. Uudenlainen perspektiivi ja teknologian kehitys antoivat kuitenkin eväät luoda ehyen ja vaikuttavan mutta ei missään nimessä virheettömän saagan.

Suurin kunnia kuuluu Andy Serkisin ja Weta Digitalin huimalle työlle. Päähahmona olevan simpanssin keinotekoisuuden unohtaa täysin. |

Timo Alho

HHHII

Hyvää: Hahmot.

Huonoa: Synkeät taistelut.

Erityistä: Elokuvasarja täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.