Erkki Lasonpalosta tulee Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja

Lasonpalon kaksivuotinen kausi alkaa ensi vuoden alusta.

Mika Strandén

Kapellimestari Erkki Lasonpalo harjoitutti kaupunginorkesteria jo maaliskuussa 2015, josta kuva.

Toinen kerta toden sanoi. Erkki Lasonpalo oli ehdolla Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteelliseksi johtajaksi jo neljä vuotta sitten. Lappeenrannan kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti keskiviikkona, että aika ja vuonna 1986 syntynyt kapellimestari ovat kypsiä nimitykselle.
— Lasonpalo on erinomainen ja nouseva kyky, joka sopii kehittämään nuorentuneen orkesterin soittokulttuuria, intendentti Milko Vesalainen sanoo.
Lasonpalon alustavasti kaksivuotinen kausi orkesterin taiteellisena johtajana käynnistyy vuoden 2020 alusta. Lasonpalo on alun perin aloittanut musiikin opiskelun viulutunneilla Lahdessa. Kapellimestariopinnot hän aloitti vuonna 2007 ja valmistui viisi vuotta myöhemmin.
Lappeenrannan kaupunginorkesteri on ensimmäisiä orkestereita, joita Lasonpalo on kapellimestarina johtanut. Nyt hänet oli kiire poimia orkesterinjohtajaksi.
— Erkin kehityskaari on ollut huima, ja orkesteri on voinut seurata, miten hän on edistynyt. On vain ajan kysymys, milloin hänet poimitaan maailmalle, Vesalainen kertoo.
Orkesteri oli yksimielisesti valinnan takana.

Olen toivonut enemmän yhteistyötä, jotta orkesteri voisi esittää monipuolisempia teoksia. — Eeva Arvela

Lasonpalo on ennen Lappeenrannan tehtävää ollut Kemin kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja, ja keväällä 2019 hän aloitti valtakunnallisen nuorten sinfoniaorkesterin Vivon taiteellisena johtajana.
Lasonpalo on lisäksi tehnyt paljon vierailuja, mutta halusi Vesalaisen mukaan nyt sitoutua isompaan orkesteriin. Isompi kokoonpano on todennäköisesti Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesterien muodostama Saimaa Sinfonietta.
Lasonpalo on ollut Mikkelin orkesterin taiteellinen partneri kapellimestari Daniel Raiskinin kanssa syksystä 2017. Keskiviikkona hänet valittiin Mikkelin pääkapellimestariksi — kaksivuotiskaudeksi vuoden 2020 alusta.
Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtajaa hivelee Lasonpalon valinnassa erityisesti tämä.
— Olen toivonut enemmän yhteistyötä, jotta orkesteri voisi esittää monipuolisempia teoksia, Eeva Arvela (sd.) sanoo.
Hän kuului taiteellisen johtajan valintaryhmään, joka haastatteli tehtävää varten ainoastaan Lasonpaloa.
— Kapellimestari on positiivinen persoona, ja hänen kehittämissuunnitelmansa orkesterille vaikuttivat mukavilta.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin tuleva taiteellinen johtaja, kapellimestari Erkki Lasonpalo on tuttu näky orkesterin puikoissa. Seuraavan kerran hän johtaa Lappeenranta-salissa ensi lokakuussa — Saimaa Sinfoniettaa, jonka päänumerona on Beethovenin 8. sinfonia.

Kaupunginorkesterin näkemyksessä painottui Vesalaisen mukaan Lasonpalon orkesteria eteen päin vievä draivi, ja Saimaa Sinfonietta -yhteistyökin oli painava syy. Se näkyy Lasonpalon johtajasopimuksessa.
Orkesterilla on vuodessa noin 20 orkesteriviikkoa, jolloin se valmistautuu konsertteihin kapellimestarin kanssa. Lasonpalon sopimus sisältää vain viisi viikkoa, mutta Mikkelin kanssa yhdistettynä saman verran lisää.
Synergiaetujen ohella Lasonpalo on orkesterin mielestä johtajana muutenkin erinomainen.
— Hän on hyvä solistien kanssa, ja hänellä on raikas sekä tyylitietoinen näkemys kokonaisuudesta, Vesalainen perustelee.
Lasonpalon edeltäjän Vytautas Lukociuksen nelivuotinen kausi kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana päättyy kuluvan vuoden lopussa. Lukocius on johtanut kautensa aikana paljon, eikä sen päätyttyäkään häviä Lappeenranta-salista orkesterin edestä.
Kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti nimittää hänet orkesterin päävierailijaksi kolmeksi orkesteriviikoksi vuodessa erillisesti sovittavilla sopimuksilla ja budjetin salliessa.

Juttua muokattu 12.6. kello 20.30: lisätty valintaa koskevia kommentteja ja Lasonpaloa koskevia tietoja.