Helppoa perusviihdettä

Jojo Moyes: Parillisia ja parittomia. Suomennos Heli Naski. 482 sivua. Gummerus 2017.

Englantilainen Jojo Moyes nousi kevyitä romaaneja rakastavan yleisön tietoisuuteen törkyrikkaasta neliraajahalvaantuneesta ja tämän vaatimattomista oloista tulevasta henkilökohtaisesta avustajasta kertovalla rakkaustarinalla. Eri maailmoissa, etenkin varallisuuden osalta, elävät myös Moyesin uusimman, Parillisia ja parittomia -nimisen romaanijärkäleen päähenkilöt.

Jess on siivoojan ja pubin keikkatyöläisen palkoilla sinnittelevä yksinhuoltaja, Ed taas rangaistavaan sisäpiirikauppaan puolivahingossa syyllistynyt it-menestyjä. Pariskunnan tuo yhteen eriskummallinen, sattuman oikusta alkanut, monta vuorokautta kestävä automatka halki Britannian.

Viihteen tehtävä on yksinkertaisesti viihdyttää, mutta tarinasta voi myös oppia jotakin.

Kommelluksilta, yllättäviltä avautumisilta ja suurilta tunteilta ei ahtaassa autossa matkustava, kahden toisilleen vieraan aikuisen, kahden lapsen ja yhden jättimäisen koiran seurue voi tietenkään välttyä.

Viihdekaavan mukaisesti toisiaan aluksi lähes inhoavat Jess ja Ed rakastuvat, ja tunnelukkojen aukeamisen myötä laitetaan pikakelauksella järjestykseen myös muita ihmissuhteita.

Parillisia ja parittomia on helposti hotkaistavaa, rakastavaiset erottavaa yllätyskäännettä myöten ennalta arvattavaa perusviihdettä. Innostavan puolelle tarinan auttavat Jessin lapset.

Matematiikkanero Tanzie ja tietokonepeleihin erilaisuuden ja kiusatuksi tulemisen tuskaa upottava Nicky ovat aidon tuntuisia hahmoja. Luvut, joissa tarinaa kuljetetaan heidän näkökulmastaan, ovat uskottavia Tanzien lapsekkaita ajatuksia ja Nickyn teiniangstia myöten.

Viihteen tehtävä on yksinkertaisesti viihdyttää, mutta tarinasta voi myös oppia jotakin. Perheen merkitys, positiivinen asenne ja nopea ylösnouseminen kompuroinnin jälkeen ovat tarinan keskeisiä viestejä. |

Marjo Jääskä

Hyvää: Lempeä huumori täydentää tarinaa sopivasti.

Huonoa: Liika perusteellisuus ja selostaminen.

Erityistä: Moyesin Kerro minulle jotain hyvää -romaaniin perustuva elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2016.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.