Keskiviikkona ensi-iltansa saanut Star Wars: The Rise of Skywalker tuskin miellyttää kaikkia faneja, mutta taatusti liikuttaa jokaista, kirjoittaa Etelä-Saimaan elokuvakriitikko

Lucasfilm

Skywalkereiden saaga saapuu päätökseensä. Legendaarisen Millenium Falcon -aluksen ohjaamossa Chewbacca (Joonas Suotamo), Poe Dameron (Oscar Isaac), Rey (Daisy Ridley) ja Finn (John Boyega).
Skywalkereiden saaga saapuu päätökseensä. Legendaarisen Millenium Falcon -aluksen ohjaamossa Chewbacca (Joonas Suotamo), Poe Dameron (Oscar Isaac), Rey (Daisy Ridley) ja Finn (John Boyega).

Avaruussaagan viimeinen luku

Star Wars: The Rise of Skywalker (Yhdysvallat, 2019)

Vuonna 1977 alkanut Star Warsin niin sanottu Skywalker-saaga on tulossa päätökseensä. Pitkä, ja ajoittain töyssyinen, matka päätetään massiiviseen avaruusoopperaan, joka yrittää parhaansa mukaan sitoa kaikkien juonilankojen pätkät ja antaa monille hahmoille omat hetkensä loistaa.

Kyseessä on kuitenkin vain päätös Skywalkerien suvun tarulle. Disneyn omistama Lucasfilm ei ole lopettamassa rakastettujen ja tuottoisien elokuvien tehtailua varmasti koskaan.

Ohjaajan pallille palaa yhden osan skipannut J.J. Abrams, joka oli pääarkkitehtina uuden sukupolven Star Wars -hahmojen esittelyssä. The Rise of Skywalkerin kanssa Abrams pelaa varman päälle. Rakenteellisilla taikatempuilla lumoamiselle ei ole aikaa, kun valtava tavarajuna puuskuttaa täyttä höyryä kohti vääjäämätöntä pääteasemaa.

Juonen suhteen Abrams on päättänyt, että vanhassa vara parempi ja palauttanut kuvioihin vanhan pääpahiksen.

Rey (Daisy Ridley) harjoittelee jedi-ritariksi. Hänellä on yhä vahva telepaattinen linkki Kylo Reniin (Adam Driver). Finn (John Boyega), Poe (Oscar Isaac) ja Chewbacca (Joonas Suotamo) ovat seikkailulla tärkeiden tietojen perässä.

Galaksin tulevaisuus on vaakalaudalla ja kapinallisten on kerättävä kaikki joukkonsa yhteiseen vastarintaan. Ystävysten on selvitettävä mystisiä arvoituksia päästäkseen suurimman uhan jäljille.

Mukana on paljon uusia hahmoja, vaikka entistenkään välisiä suhteita ei olla kunnolla päästy syventämään. Eniten hommassa harmittaa juuri se, että hahmot kyllä ovat mielenkiintoisia, mutta puuskuttavan junan vauhti on armoton. Jopa legendaarisen Landon (Billy Dee Williams) paluu tuntuu hutaistulta.

Upeita toimintakohtauksia, eksoottisia planeettoja ja ihastuttavia droideja löytyy. Kaikki mitä Star Wars -elokuvalta odottaakin. Eikä toiminnassakaan ole mitään moitittavaa. Osa avaruuden rähinästä tosin liikkuu jo hupaisassa mittakaavassa.

Star Wars on kerännyt monen sukupolven aikana niin kirjavan joukon faneja, ettei lopputulos tule täysin tyydyttämään ihan kaikkia. On kuitenkin vaikea uskoa, että yksikään fani ei kokisi elokuvan aika liikutuksen tiloja. Kyseessä on kuitenkin valtavasti kulttuurimme vaikuttanut elokuvasarja, jonka parissa moni on kasvanut.

 

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Hienoa maailmanluontia. Komeaa toimintaa.

Huonoa: Osa hahmoista jää lähes käyttämättä.

Erityistä: Kuolleen Carrie Fisherin rooli on koottu aiemmin käyttämättömästä materiaalista.

Timo Alho