Juha Hurmeelta tulee kaksi näytelmää Luumäelle – Imatran kesäteatterin Pokka pitää siirtyy ensi kesään

Taavetin teatteripäivät toteutuu yksipäiväisenä heinäkuussa. Savitaipaleella näkee kiertävää lastenteatteria Hakamäen museoalueella.

Marleena Liikkanen

Jouni Hentulla on syytä pieneen hymyyn. Vuosi sitten ensiaskeleensa ottanut Taavetin teatteripäivät -tapahtuma toteutuu yksipäiväisenä ensi kesänä. Kuvassa Henttu festivaalin näyttämöllä, Taavetin linnoituksessa, heinäkuussa 2019.
Jouni Hentulla on syytä pieneen hymyyn. Vuosi sitten ensiaskeleensa ottanut Taavetin teatteripäivät -tapahtuma toteutuu yksipäiväisenä ensi kesänä. Kuvassa Henttu festivaalin näyttämöllä, Taavetin linnoituksessa, heinäkuussa 2019.

Taavetin teatteripäivät on yksipäiväinen festivaali ensi kesänä.

Taavetin linnoituksessa toista kertaa järjestettävän tapahtuman ohjelmistossa on Juha Hurmeen ohjaamat näytelmät Aleksis Kiven Lea ja Kersti Bergrothin Anu ja Mikko. Esitykset nähdään 4. heinäkuuta, tunnin kestävä Lea kello 15 ja kaksi ja puolituntinen Anu ja Mikko kello 17.

Tuottaja Jouni Hentun mukaan tapahtuma järjestetään, vaikka esityksiin voisi myydä vain 50 lippua voimassa olevien kokoontumisrajoitusten mukaisesti.

– Odotamme vielä aluehallintoviraston ohjeita siitä, miten voisimme järjestää yli 50 hengen tilaisuuden.

Viranomaistietojen myötä tarkentuvat myös muut tapahtuman lipunmyyntiin liittyvät seikat.

Aleksis Kiven Lea on kirjoitettu vuonna 1868, ja sen ensi-ilta oli toukokuussa 1869. Se on ensimmäinen teatterissa virallisesti esitetty Kiven näytelmä, ja sillä oli suuri merkitys suomenkieliselle ammattiteatterille.

Näytelmän myötä perustettiin Suomalainen Seura, jonka draamaosastosta syntyi Kansallisteatteria edeltänyt Suomalainen Teatteri.

Bergrothin Anun ja Mikon näytelmän kantaesitys oli Kansallisteatterissa lokakuussa 1932. Se on kirjoittajansa muistetuin näytelmä teoksessa käytetyn karjalanmurteen vuoksi.

Luumäellä nähtävät näytelmät ovat jäämässä eteläkarjalaisen teatterikesän likimain ainoiksi esityksiksi.

Imatran kesäteatteri ilmoitti loppuviikosta peruvansa Kruununpuistoon suunnitellun Pokka pitää - näytelmän tältä kesältä koronaviruksen vuoksi. Englantilaisen Roy Clarken kirjoittamaan tv-sarjaan perustuva komedia nähdään Imatralla ensi kesänä.

Näytelmä toteutuu alkuperäisen suunnitelman mukaisella ensemblella, tähtenään Minna Koskela. Lunastetut liput voi siirtää ensi kesään, vaihtaa lahjakortiksi tai lunastaa takaisin.

Savitaipaleen heinäkuiselle Sapassi-viikolle suunnitellusta ohjelmistosta jää tällä tietoa katsottavaksi ainakin lastenteatteria. Kiertävä helsinkiläinen teatteri Rollo esittää näytelmänsä Umpimähkän valtakunta Hakamäen museoalueella 14. heinäkuuta kello 14.

Kulttuurisihteeri Helena Hjerppe uskoo, että puolen tunnin esitys on mahdollista toteuttaa turvallisesti museoalueella.

– Hakamäellä on hotua.

Lastennäytelmä oli alunperin osa lasten museopäivää, mutta siihen liittyvät muut tapahtumat, kuten työpajat, on peruttu tulevalta kesältä.

Luetuimmat