Taru Kivineva on tehnyt 25 vuoden ajan miehelleen joka vuosi joulukalenterin — Kaupoista aikuisille löytyy entistä enemmän kalenteritarjontaa

Kuka tahansa voi tehdä itse joulukalenterin. Kalenterin "luukusta" voi löytyä vaikka hemmotteluhetki tai ulkoilua.

Wendi Kivistö

Kaupoista löytyy muun muassa erilaisia kosmetiikkakalentereita.
Kaupoista löytyy muun muassa erilaisia kosmetiikkakalentereita.

Taru Kivineva, 45, on tehnyt aviomiehelleen vuodesta 1993 joka vuosi joulukalenterin. Perinne alkoi, kun pari vielä seurusteli ja Artturi Kivineva, 44, oli armeijassa. Tyttöystävältä saapui postissa itse piirretty kalenteri, jonka teemana oli kummankin silloinen sarjakuvasuosikki, Jasso-kissa.

— Mieheni mukaan juuri tuo kalenteri on jäänyt erityisesti mieleen, koska se oli kuulemma niin hyvin piirretty ja se kuvasti meidän keskinäistä huumoria, Taru Kivineva kertoo.

Sen jälkeen vaimo on piirtänyt miehelleen useita kuvakalentereita, mutta joinakin vuosina luukuista on tullut esimerkiksi biisejä. Avioparia on alusta asti yhdistänyt samanlainen, valtavirrasta poikkeava musiikkimaku, joten vuosien varrelta löytyy monia yhteisiä suosikkikappaleita.

Joskus kalenterista on tullut myös runoja, suklaata, aforismeja, mitä milloinkin. Taru Kivinevan mukaan idea syntyy yleensä kivutta, kun vain pistää toimeksi. Toteutukseen kuluu pari kolme marraskuista iltaa.

Äidin esimerkki on innostanut myös perheen kouluikäisiä tyttöjä, jotka ideoivat ja toteuttavat ahkerasti itse joulukalentereita.

— Tänä vuonna teen luukkuihin varmaankin jonkinlaisia tietokilpailukysymyksiä, Taru paljastaa.

Herra Hiiri ilahduttaa somessa

Mari Markkanen

Herra Hiiri seikkailee jo kolmatta kautta Mari Markkasen some-kavereiden ilona.

Mari Markkanen, 41, toteuttaa tänä vuonna jo kolmatta kertaa joulukalenterin, jolla ilahduttaa some-kavereitaan. Kalenterikuvissa esiintyy huovutettu Herra Hiiri, jonka elämästä joulukalenteri tarjoaa pieniä välähdyksiä. Kalenteri syntyi hetken mielijohteesta.

Kävellessäni miniatyyriesineitä myyvän kaupan ohi näin näyteikkunassa nukkekodin designnojatuolin ja drinkkitarjoittimen. Nauratti. Siitä se idea sitten lähti.

— Siskoni kävi huovutuskurssin, esitteli siellä tekemäänsä nallea ja sanoi, että tämä on törkeän helppoa ja hauskaa, kokeile siekin. Kokeilin ja kivaahan se oli.

— Kävellessäni miniatyyriesineitä myyvän kaupan ohi näin näyteikkunassa nukkekodin designnojatuolin ja drinkkitarjoittimen. Nauratti. Siitä se idea sitten lähti.

Markkanen huovutti nojatuoliin sopivan vähän melankolisen keski-ikäisen hiirihahmon ja päätti spontaanisti vitsinä tehdä joulukalenterin Facebookiin ja Instagramiin kavereideni iloksi. Monet tykästyivät Herra Hiireen ja toivoivat jatkoa.

— Tämä projekti on ollut tosi hauska. Tykkään näperrellä mutta eniten olen saanut iloa muiden ilosta. Kalenterin luukut syntyvät aika nopeasti. Monesti on käynyt niin, että olen keksinyt idean edellisenä iltana, lavastanut pikaisesti kohtauksen ja napannut kännykällä kuvan. Aikaa ei välttämättä mene varttia kauemmin.

— On ollut kiva huomata, että aina jostain joku idea putkahtaa, kun antaa mennä vain eikä mieti tai noloile liikoja. Ei elämän tarvitse olla niin vakavaa ja pilkulleen harkittua!

Osta tai tee itsellesi kalenteri

Joulukalenterin voi tehdä myös itselleen. Joulukiireet on helpompi kestää, jos suunnittelee joka päivälle pienen hemmotteluhetken. Jalkakylpy, levähdys lempisarjan parissa, viinilasillinen, lenkki ystävän kanssa, lempibiisin kuuntelu sohvalla...

Itseään voi hemmotella myös päivittäisellä liikunnalla ja ulkoilulla. Toki hemmottelun voi kohdentaa myös puolisoon.

Aikuisen joulukalenteri voi olla myös käytännöllinen. Kun miettii ja listaa jo marraskuun lopussa ennen joulua hoidettavat asiat, niitä voi ripotella eri päiville joulukuun alusta lähtien vaikka tähän tyyliin:

1.12. Käy ostamassa joulukortit ja postimerkit valmiiksi.
2.12. Ideoi lahjat lasten opettajille, päiväkodin tädeille tai valmentajille.
3.12. Kirjoita joulukortit.
4.12. Siivoa keittiön kaapeista kaikki turha pois tehdäksesi sinne tilaa joulukautta varten.

Jouluaaton lähestyessä monta velvollisuutta on jo hoidettu.
Käytännöllisiä jouluvinkkejä löytyy myös muun muassa Marttojen joulukalenterista nettiosoitteesta www.martat.fi.

Jos aika tai viitseliäisyys ei riitä oman kalenterin toteuttamiseen, kaupoista löytyy entistä enemmän aikuisille, lähinnä naisille, suunniteltuja joulukalentereita. Esimerkiksi kosmetiikkamerkeillä on omia kalentereitaan.

Lisäksi aikuisten joulukalentereista löytyy muun muassa koruja, erilaisia teelaatuja, tuoksukynttilöitä, alkoholia ja laadukasta suklaata.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat