Rosa Liksom kirjoitti rohkeimman kirjansa — Everstinnassa juodaan, naidaan ja haltioidutaan

Rosa Liksomin tuore romaani Everstinna kertoo, kuinka viha ja ääriaatteet saivat valtaa 1930-luvun Suomessa.

Soila Puurtinen

Kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom teki ensin romaanin kommunismista, nyt natsiaatteesta.- Everstinna on rohkein kirjani, sanoo Liksom.
Kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom teki ensin romaanin kommunismista, nyt natsiaatteesta.- Everstinna on rohkein kirjani, sanoo Liksom.

Rosa Liksom eli oikealta nimeltään Anni Ylävaara on syntyisin pienestä Lohijärven kylästä Ylitorniolta. Hän valitsi itselleen salanimen eli pseudonyymin, jonka suojassa eli taiteilijana pitkään.

— Se on paras päätös, jonka olen elämässäni tehnyt. Se suojasi minua. Edes sukulaiseni eivät tienneet asiasta.

Kolme ensimmäistä teosta, jotka olivat novellikokoelmia, Liksom julkaisi 1980-luvulla Kööpenhaminasta. Hän kirjoitti lyhytproosaa, jossa dokumentoi suomalaisen elämänmuodon marginaalista ja nurjaa puolta, epätyypillisen suorasukaisesti ja parodioiden.

— Eivät ne tarinat niin kivoja olleet. Kasvoin keskellä metsää, tiettömien taipaleiden takana, kylässä järven rannalla. Ei niissä oloissa olisi voinut kirjoittaa omalla nimellään. Se olisi ollut mahdotonta, sanoo poromiehen tytär.

Vuoteen 2011 asti kuvataiteilija-kirjailija eli poissa julkisuudesta. Ei esiintymiskeikkoja, ei haastatteluja. Ihmisenä hän oli piilossa, mutta kouluissa hänet tunnettiin traditiota uudistavana novellistina: nuoriso oli äidinkielen opettajiensa johdolla Liksomin novellien suurkuluttaja.

Kun Hytti nro 6 voitti Finlandia-palkinnon, hiljaisuus murtui.

— Päätin, että jos romaani palkitaan, astun julkisuuteen ja lähden kiertämään.

Ja niin tapahtui. Tänä syksynä tuore romaani Everstinna on kuljettanut Liksomia tapahtumasta toiseen.

— Nyt omistaudun Everstinnalle ja reissaan myös ulkomailla, sillä käännössopimuksia on paljon. Seitsemään vuoteen ei tule uutta kirjaa, mutta pätkiksiä saatan kirjoittaa. Keskisuomalaiseen kirjoitan kolumneja ja ison kuvataidenäyttelyn pidän Helsingissä ensi vuonna.

Ei elämäkerta, eikä sotaromaani, mutta aineksia molemmista

Everstinna on yhden yön intensiivinen monologi.  Se kertoo luontoaktivistina tunnetuksi tulleen lappilaisen Annikki Kariniemen elämästä kuvitteellisesti: lapsuudesta, nuoruudesta, väkivaltaisesta avioliitosta eversti Willamon kanssa sekä myöhemmästä seestymisestä.

Samalla se paljastaa, miten Suomessa antauduttiin myös ääriaatteille ja vihalle sodan varjossa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä.

Romaani ei ole elämäkerta, vaan päähenkilö on homo fictus. Hänen välityksellään päästään näkemään myös Lapin eliitin ja salskeitten saksalaissotilaitten värikästä yhteiselämää sotavuosina. Sotaromaani teos ei ole.

Tarinalla on minäkertojan ääni. Rosa Liksom sanoo, että meänkielinen monologi lähti vetämään heti vauhdilla.

— Aloittaessani minulla oli mielessä vahva naistyyppi, jo vanhemman naisen sielunmaisema. Siihen kuuluu, että on sinut itsensä kanssa, valmis kuolemaan seesteisenä ja vahvana. Ihminen hyväksyy osaksi omaa historiaansa sen, mikä on tapahtunut.

Rajuinta Liksomia koskaan

Everstinnassa juodaan, naidaan ja haltioidutaan. Äärikokemusten ohella siinä on myös perheväkivaltaa, nujertamista ja hyväksikäyttöä.

— Sisältö on rajuinta, mitä olen kirjoittanut, mutta olen kirjoittanut sen etäännyttäen. Väkivaltakohtauksia  oli rankka kirjoittaa. Niitä oli aluksi 5—10, mutta lopulta jäi vain yksi. Itse en ole kokenut fyysistä väkivaltaa, sanoo kirjailija.
Väkivaltaa on aina ja kaikkialla. Everstinnassa on siihen liittyvä viesti lukijoille.

— Halusin kirjoittaa toivoa antavan kirjan. Haluan sanoa, että kaikesta voi selvitä. Mistä vaan voi selvitä, jos hakee apua. Everstinna löysi avun mielisairaalassa vertaistuesta. Meidän täytyy auttaa toisiamme, vaikka ammattiauttajiakin on.

Teoksen päähenkilö samastuu lopulta enemmän luontoon kuin ihmisiin. Luonnosta hän myös saa rauhan. Luontosuhteen kuvaajana pohjoisen kläppi, se Ylitornion Anni Ylävaara, on suggestiivisen loistokas. Meänkielen värikylläisyys on täyteläistä ja sakeaa.

Everstinnaa Rosa Liksom pitää parhaimpana teoksenaan. Kirjailija ei ole koskaan silti valmis. Jokainen haluaa kirjoittaa vielä paremmin.

— Arvostan suuresti itseäni kokeneempia ja vanhempia kirjailijoita, kuten esimerkiksi Eeva Kilpeä ja Antti Tuuria. Kun elää tarpeeksi kauan, voi kenelle vaan sattua mitä vaan. Kirjailijan tehtävä on teoksissaan kuvitella tämä kaikki. Ja siinä auttaa elämänkokemus.

Rosa Liksom

Kuka: Rosa Liksom, oikealta nimeltään Anni Ylävaara.
Syntynyt: 7.1.1958 Ylitorniolla Lohijärven kylässä.
Perhe: Puoliso, aikuinen tytär ja kaksi kissaa.
Opinnot: Opiskellut antropologiaa ja yhteiskuntatieteitä.
Ura: Kirjailija, kuvataitelija, elokuvaaja, kolumnisti.
Tuotanto: Novellikokoelmia, neljä romaania, näytelmiä, lastenkirjoja, kuvakirjoja, sarjakuvia, käsikirjoituksia, lyhytelokuvia.
Palkinnot: Finlandia-palkinto teoksesta Hytti nro 6 (2011), Pro Finlandia -mitali (2013), lukuisia muita palkintoja.
Tulossa: Kuvataidenäyttely Helsinkiin Ortoniin 2018. Kuraattorina Otso Kantokorpi.