Nuijamies perustaa ravintolayrityksen pyörittämään aulabaariaan — Aukioloajat muuttuvat iltapainotteisiksi ja saliinkin tulee lisää anniskelupaikkoja

Nuijamiehen aulakahvila muuttuu baarimaisemmaksi, mutta sen aukioloaika supistuu nykyisestä. Kulttuuritila tavoittelee lisää ikärajattomia keikkoja ja aikoo lisätä myös aulakahvilan ohjelmistoa.

Minna Mänttäri

Nuijamies on kiinni tammikuun kolme ensimmäistä viikkoa. Niiden aikana sitä pyörittävä yhdistys ottaa ravintolatoiminnan haltuunsa ja tekee puheenjohtaja Mikko Venton mukaan toiminnallisia muutoksia aulaan ja saliin. Kuva heinäkuulta 2019.
Nuijamies on kiinni tammikuun kolme ensimmäistä viikkoa. Niiden aikana sitä pyörittävä yhdistys ottaa ravintolatoiminnan haltuunsa ja tekee puheenjohtaja Mikko Venton mukaan toiminnallisia muutoksia aulaan ja saliin. Kuva heinäkuulta 2019.

Kulttuuritila Nuijamies -yhdistys perustaa oman ravintolayrityksen. Sen toiminta alkaa, kun Nuijakahvilaa kulttuuritilan aulassa syksystä 2018 pyörittäneen Avot Sie -ravintolan vuokrasopimus päättyy 31. joulukuuta.

Nuijamies-yhdistyksen ravintolasta vastaa jatkossa Marika Rönkkö. Rönkkö on ollut yhdistyksen hallituksen jäsen ja taloudenhoitaja, mutta on luopunut luottamustoimista, kun aloitti ravintolan palkattuna työntekijänä joulukuun alussa.

Hänen lisäkseen yhdistys palkkaa ravintolaan ainakin toisen työntekijän.

— Mahdollisesti tulee kolmaskin työntekijä, ainakin osa-aikainen. Riippuu siitä, millaiseksi toiminta muokkaantuu, yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Vento kertoo.

Ravintola on Nuijamies-yhdistyksen kokonaan omistama, mutta emoyhdistyksestä erillinen. Siten säilyy yleishyödyllisen yhdistyksen status, millä on merkitystä, kun haetaan erilaisia kunnostus- ja toiminta-avustuksia.

Nuijamiehen aulakahvilan toimintaan järjestely tuo muutoksia. Aukioloajat supistuvat Venton mukaan nykyisestä, ja toiminta kallistuu kahvilasta baarimaisempaan suuntaan.

Konseptin vaihdos perustuu kokemuksiin.

— Kahvilatoiminta iltapäivisin ei juuri vedä, jos salissa ei ole tapahtumia. Se on ymmärrettävää, kun muita kahviloita on naapurissa, puheenjohtaja sanoo.

Hänen mukaansa uuden aulabaarin aukiolopäivät ovat jatkossa todennäköisesti tiistaista lauantaihin ja aukioloaika kello 16—21, jos illassa ei ole tapahtumaa. Aukioloaikoihin vaikuttaa salin tuleva ohjelmisto, mutta yhdistyksen on tarkoitus tarjota lisää ohjelmistoa myös aulan puolella.

— Suunnitteilla on after work -tyylisiä tapahtumia, paikallisia artisteja ja trubaduureja esiintymässä, Vento listaa vielä kesken olevaa ideointia.

Aulan uudistuvan baarikonseptin suurimmat muutokset tuntuvat silti salissa.

Ikärajattomien keikkojen määrää on pyrkimys lisätä. — Mikko Vento

Nuijakahvila on vilkkaina iltoina ruuhkautunut ja sen ainoa palvelutiski jonoutunut. Ravintolatoiminnan siirtyessä Nuijamiehen omiin käsiin yhdistyksen tavoite on muokata myös palvelukokemusta.

Tammikuun alkuviikkoina toteutettavien muutostöiden myötä Nuijamieheen tulee lisää anniskelupisteitä myös salin puolelle. Saliin on aiemmin saanut viedä alkoholijuomia vain K18-tilaisuuksissa, mutta ikärajoitus on Venton mukaan poistumassa.

— Ikärajattomien keikkojen määrää on pyrkimys lisätä. Sen vuoksi salin katsomon yläosaan tulee aidattuja anniskelualueita, puheenjohtaja kertoo.

Hänen mukaansa anniskelua valvova viranomainen ei toistaiseksi ole asettanut esteitä juomien lisääntymiselle salissa. Yhdistykselle anniskelupisteiden tulo saliin merkitsee valvonnan lisääntymisvelvoitetta.

Kulttuuritilan ravintolatoiminta siirtyy Avot Sieltä yhdistykselle, mutta niiden välinen yhteistyö jatkuu, Vento sanoo. Nuijamies on suojelurakennus, eikä sen tiloihin voi rakentaa keittiötä, joten erilaisissa tapahtumissa tarvittava pienimuotoinen catering-toiminta on tarkoitus tehdä jatkossakin City-käytävällä.

Juttua muokattu 5.12. kello 11.06: Liästty tieto Rönkön luopumisesta yhdistyksen luottamustoimista.