Terveellä tavalla onneton

Stig Hansén: Birgitta Ulfsson — Mikä ettei?197 s. Teos & Förlaget 2017.

Terveellä tavalla onneton

Näyttelijä Birgitta Ulfsson (s. 1928) on loistava esimerkki suomenruotsalaisesta sinnikkyydestä, elämän uteliaisuudesta ja rohkeudesta heittäytyä maailman vietäväksi.

Ruotsalainen kirjailija-toimittaja Stig Hansen (s. 1954) tuntee Ulfssonin jo vuosien takaa, ja Mikä ettei -kirja on vuoropuheluun perustuva kertomus näyttelijäntyöstä Suomenlahden kahta puolta. Se ei ole perimmäisessä mielessä elämänkerta, mutta käy kyllä sellaisestakin: tunnelmia, ihmisiä, muistoja.

Ulfsson kertoo vuolaasti vuosikymmenten tapahtumista. Tähän ajanjaksoon mahtuvat niin sodan vuodet kuin rauhaan kasvu, elintason nousu ja ihmiset suuressa muutoksessa.

Kiinnostavinta on lukea taidemaailmamme keskeisten henkilöiden kohtaamisista, yhteisistä tekemisistä, persoonien erilaisuudesta.

Aviomies Lasse Pöysti saa luonnollisesti ison osan, kirpeänkin kuvauksen. Tove Jansson kasvaa tärkeäksi ystäväksi, mutta vaikuttavin persoona lienee Vivica Bandler, joka uskalsi antaa vaativia rooleja ja haastaa Ulfssonin näyttelemisen aina uudelle tasolle.

Kirja onkin aito ajankuva teatterimaailmastamme, suomenruotsalaisin painotuksin. Vaikka teksti painottuu teatteriin ja sen alan kokemuksiin, analysoi Ulfsson elämää myös laajemmin.

Todetessaan olevansa terveellä tavalla onneton hän korostaa, että jokaisen on hyväksyttävä realismina vuosien tuomat vastoinkäymiset, mutta niihin ei pidä juuttua ja jäädä voivottelemaan. On rohkeasti katsottava eteenpäin ja uskottava parempaan. Ei elämä marisemalla riemuksi muutu.

Sympaattinen ja rennon letkeä kerronta vie lukijan mukanaan. Taitavan näyttelijän uraa seuraa kiinnostuneena, hänen läheisiään katsoo ihaillen. Kirja on mainio puheenvuoro vahvan ihmisen elämästä. |

Seppo Paajanen

Hyvää: Kiinnostava muistelma vähemmistömme henkisestä rikkaudesta.

Huonoa: Pulppuava puhe antaa paikoin sekavan kokonaisvaikutelman.

Erityistä: Ulfssonilla oli ylivertainen näköalapaikka teatteritaiteemme keskeisiin tapahtumiin.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.