Lappeenrannassa esitetään keskiviikkona kiipeilyelokuva, joka ei todellakaan sovi korkeanpaikankammoisille

Free Solo (Yhdysvallat, 2018). Ohjaus: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi. Kesto: 97 min. K-7.

Jimmy Chin

Huimasti kuvattu dokumentti esittelee vatsanpohjasta ottavia maisemia ja yhden miehen ruumiin- ja mielenlujuutta.
Huimasti kuvattu dokumentti esittelee vatsanpohjasta ottavia maisemia ja yhden miehen ruumiin- ja mielenlujuutta.

Alkuun varoituksen sana: Free Solo ei ole tarkoitettu akrofoobikoiden elokuvanautinnoksi. Sen pääasiallinen tarkoitus on esitellä huimapäisillä kuvaustekniikoilla suuria korkeuksia ja niiden yläpuolella kalliosta tarraavaa kiipeilijää.

Dokumentaristi Elizabeth Chai Vasarhelyin ja valokuvaaja-kiipeilijä Jimmy Chinin dokumentti keskittyy Alex Honnoldin unelmanousuun.

Katsoja ymmärtää sisäelimiään myöten, kuinka älytön suoritus on kyseessä.

Honnold haluaa vapaakiivetä Yosemiten kansallispuiston El Capitan -nimisen kielekkeen. Se tarkoittaa 2 307 metriä pystysuoraa kallionseinämää.

Vapaakiipeily tarkoittaa, että minkäänlaisia turvaköysiä ei ole. Varma kuolema voi olla parin sormen lipsahduksesta, tai kiven liikahduksesta, kiinni.

Dokumentti seuraa Honnoldin valmistautumista. El Capitanilla on kiipeilijöiden keskuudessa legendaarinen status, ja se herättää nöyryyttä jopa maailman parhaissa.

Kun kamerat alkavat nousta kallionseinää ylöspäin, katsoja ymmärtää sisäelimiään myöten, kuinka älytön suoritus on kyseessä.

Elokuvan keräämä jännitys on pahimmillaan suorastaan ahdistavaa. Vatsaa vääntävät maisemien lisäksi myös kiipeilijän elämää ympäröivien ihminen ristiriitainen suhtautuminen Honnoldin koetukseen.

Nämä ovat yksinkertaisesti kauhuissaan rakkaansa vaarallisesta yrityksestä, mutta samalla tietävät, että heidän täytyy olla Honnoldin tukena kun tämä on ylittämässä inhimillisen suorituskyvyn ja keskittymisen äärirajaa.

Timo Alho

Free Solo Lappeenrannan Strandissa keskiviikkona 13. helmikuuta kello 20.15.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Pääsee sisälle kiipeilijän mielentilaan. Upea kuvaus.

Huonoa: Herkemmät voivat saada vatsakipuja.

Erityistä: Honnold on kiivennyt Yosemiten kolme kuuluisinta kalliota: El Capin, Half Domen ja Mount Watkinsin.