Sari Kaasinen aikoo jatkaa Metku-kuoron johdossa myös Joensuun kulttuurijohtajana — Loppuunmyyty Metku-konsertti täyttää tänään Lappeenrannan urheilutalon

Metkuillaan-konsertti on näkyvä ja hauska tapahtuma, mutta vain pieni osa kymmenen vuotta toimineen lastenkulttuurikeskus Metkun toimintaa.

Mika Strandén

Sari Kaasinen johti Metku-kuoron harjoituksia Urheilutalossa.
Sari Kaasinen johti Metku-kuoron harjoituksia Urheilutalossa.

Lappeenrannan urheilutalon lavalla esiintyy tänään tiistaina noin 900 lasta eri puolilla maakuntaa. Metkuillaan-suurkonsertti on vuosittainen perinne, joka on ehtinyt tulla tutuksi tuhansille eteläkarjalaisille perheille.

Konsertin tulevaisuuteen liittyy kuitenkin iso kysymys. Kuoroa alusta alkaen johtanut Sari Kaasinen valitaan todennäköisesti huomenna keskiviikkona Joensuun kulttuurijohtajaksi.

Onko Metku-kuorolle jatkossa etsittävä uusi johtaja vai pystyykö Kaasinen täyspäiväisenä, Joensuussa työskentelevänä virkamiehenä jatkamaan Metkussa?

— Kyllä pystyn ja mielelläni jatkan, Kaasinen vastaa.
Kaasinen valitsee ja sovittaa konsertin ohjelmiston, mutta muuten käytännön työ, eli  kappaleiden harjoittelu, hoituu opettajien johdolla kouluissa. Suurkuoro kokoontuu Kaasisen johdolla vain kahdesti: kenraaliharjoitus- ja konserttipäivänä.
— Meillä on niin kokeneet ja osaavat opettajat, että homma toimii ilman, että minun on käytävä paikan päällä kouluissa kuoroja harjoituttamassa.

Lastenkulttuurikeskus Metku tekee paljon muuta


Metkuillaan-konsertti on iso ja hauska tapahtuma, mutta vain pieni osa kymmenen vuotta toimineen lastenkulttuurikeskus Metkun toimintaa.


— Suurin osa Metkun palveluista ei näy julkisuudessa. Ne tarjotaan suoraan päiväkoteihin ja kouluihin, toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti kertoo.

Lastenkulttuurikeskuksen tavoite on huolehtia, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus kokea taiteen tekemisen ja kokemisen hetkiä.

Paikalliset taidekoulut tarjoavat hienoja harrastusmahdollisuuksia, mutta läheskään kaikilla lapsilla ei ole halua tai resursseja taideharrastuksiin. Tasapuolisimmin lapset voivat saada elämyksiä koulussa.

Mika Strandén

Kuoroon osallistuu tänäkin vuonna noin 900 lasta.

Lastenkulttuurikeskusta rahoittaa opetus-ja kulttuuriministeriö. Sen tavoite olikin luoda organisaatio, joka tuottaa kouluille taidepalveluja ja korvaa samalla taide- ja taitoaineiden vähentynyttä määrää opetuksessa. Metkun tehtäväksi tuli ottaa haltuun paikallinen lastenkulttuurin kenttä niin, että taiteen tekijät ja käyttäjät löytävät toisensa.

Nykyään Metku rekrytoi taiteilijoita ja taidekasvattajia toimimaan yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Taiteilijat kiertävät päiväkodeissa ja kouluissa ja tekevät lasten ja nuorten kanssa kaikenlaista kivaa, kuten ympäristötaidetta, esityksiä, videoita, käsitöitä, arkkitehtuuria, tapahtumia, konsertteja. Metkun palvelupaketit vaihtelevat parin tunnin taidetyöpajasta koko lukuvuoden mittaiseen projektiin tai viikottaiseen kerhotoimintaan.

Pirilä-Martin mukaan tarjonta rakennetaan niin, että mahdollisimman moni lapsi saisi kokea jotain itseään innostavaa.

— Kaikki eivät halua laulaa tai piirtää. Yhä useampi haluaa parkourata pihalla, tubettaa kavereiden kanssa, kuvata kissavideoita tai leipoa ja muovailla slime-limaa.

Metkun tärkeimpänä saavutuksena Pirilä-Martti pitää kuitenkin kulttuurikasvatusohjelma Kulttuuripolkua, joka on esimerkiksi Lappeenrannassa, Imatralla ja Taipalsaarella kirjattu opetussuunnitelmaan. Se takaa, että lapset pääsevät koulusta käsin tutustumaan oman alueensa taidelaitoksiin ja harrastusmahdollisuuksiin.
— Tutustumiskäynnit ja niihin liittyvät työpajat ja kuljetukset ovat päiväkodeille ja kouluille maksuttomia, Pirilä-Martti sanoo.
Lisäksi Metku järjestää joka syksy teemaviikon, johon kootaan kulttuuriohjelmaa lapsille.
— Itse toivoisin Metkun pystyvän entistä enemmän aktivoimaan myös nuoria itseään tapahtumien ja tempausten järjestämisessä.

Pulaa lastenteatterista

Pirilä-Martille on vuosien varrella syntynyt käsitys myös siitä, millaisesta tarjonnasta alueella on pulaa.

— Ammattimaisesti tuotettuja lastenteatteriesityksiä ja konsertteja kaivattaisiin ehdottomasti lisää.
Ongelmana on, että lastenlipun pitäisi olla edullinen. Sillä ei kuitenkaan kateta ammattilaisten esityksiä laitoksissa.
— Yhteiskunnalta toivoisi kädenojennusta niin, että kouluille mahdollistettaisiin esimerkiksi edulliset liput teatteriin.

Mika Strandén

Perustyön Metku-kuoroa varten tekevät opettajat.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.