Sanallinen supersankari

Jesse Haaja & Helena Waris: Rendel. Like 2017, 201 sivua.

Fantasiakirjoistaan tuttu mikkeliläiskirjailija Helena Waris sai etiäisen kumipukuisesta naamiokostaja Rendelistä ja otti oitis yhteyttä hahmon luojaan Jesse Haajaan. Näin tarina ainakin kertoo. Kaksikon yhteistyönä syntyi Haajan elokuvaan perustuva romaani, jonka alkuperäinen ilmestymispäivä oli viime keväänä. Elokuvan ensi-illan siirryttyä syksyyn myös kirjan julkaisemista lykättiin.

Lykkäys on perusteltua, sillä kirja esittelee, paitsi elokuvan keskeiset hahmot, myös sen juonen.

Tekstissä on paikoin kiireen makua.

Lyhykäisyydessään kirja kertoo siitä, miten mikkeliläisestä perheenisästä muovautuu henkilökohtaisen tragedian myötä naamioitunut supersankari, joka ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja laittaa pahikset ruotuun.

Elokuvalle on asetettu ikärajaksi 16 vuotta sen väkivaltaisten kohtausten takia. Väkivaltaa on kirjassakin. Luettuna se ei ole yhtä raskasta kuin elokuvateatterissa koettuna. Joten, jos Rendel kiinnostaa, mutta ikä ei riitä, voi mielikuvituksensa päästää lentoon kirjan avulla.

Rendel-kirja kasvaakin elokuvan oheistuotetta merkittävämmäksi, jos se onnistuu kiinnostamaan sellaista lukijajoukkoa, jolle kokonaisen romaanin lukeminen kannesta kanteen on aiemmin ollut sietämätön ajatus.

Helena Waris on parhaimmillaan todella taitava kirjoittaja, mutta tässä tekstissä on paikoin kiireen makua. Kirja olisi mielestäni kaivannut hieman tiukempaa editointia.

Roolihenkilöiden pään sisälle ei sen kummemmin kurkisteta. Kokonaisuus jää sarjakuvanomaiseksi, kohtauksesta toiseen eteneväksi kertomukseksi, mutta se lienee ollut myös tekijöiden tarkoitus. |

Kirsti Vuorela

Hyvää: Tarina on napakasti kerrottu.

Huonoa: Henkilöt jäävät sarjakuvahahmoiksi.

Erityistä: Kirja sai alkunsa Rendel-etiäisestä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.