Revolverimies ja paholainen kilpasilla

Musta Torni (Yhdysvallat, 2017)Ohjaus: Nikolaj Arcel. Käsikirjoitus: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel.Rooleissa: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Katheryn Winnick, Jackie Earle Haley, Abbey Lee, Nicholas Hamilton.Kesto: 91 min. K-12.

Ilze Kitshoff

Idris Elba on legandaarinen Revolverimies Stephen Kingin kirjasarjaan perustuvassa elokuvassa.
Idris Elba on legandaarinen Revolverimies Stephen Kingin kirjasarjaan perustuvassa elokuvassa.

Stephen Kingin rönsyilevässä kirjallisessa urassa on muutama helmi. Eeppistä fantasiamaailmaa ja spagettiwesterniä yhdistelevä Musta torni -sarja on yksi niistä.

Yli 15 vuotta kehittelyssä ollut elokuva oli monen ohjaajan unelma. Hommaan päätyi lopulta lähinnä nordic crime -genren kanssa onnistunut tanskalainen Nikolaj Arcel. Hän on ehkä hieman ulkona elementistään, eikä asiaa auta käsikirjoituskaan.

Nuori newyorkilainen Jake (Tom Taylor) joutuu keskelle Mustapukuisen miehen (Matthew McConaughey) suunnitelmia luhistuttaa maailmat yhteen. Ainoa, joka voi auttaa, on viimeinen legendaarisen revolverisankari-ritarikunnan jäsen, Roland Deschain (Idris Elba).

Paljon elokuvan markkinoinnista on keskittynyt kahden elokuvan karismaattisen tähden, Elban ja McConaugheyn, väliseen dynamiikkaan.

Heidän välillään onkin mukavasti kipinää. Elba on kotonaan karhean sankarin nahkapoplarissa. McConaughey puristelee melko kornisti, selkeästi nauttien pahisroolistaan. Lopulta heillä on todella vähän yhteistä aikaa.

Musta torni on sekava epookki. Kingin ihastuttavasta maailman kuvailusta on jäänyt jäljelle hyvin vähän. Suurin osa elokuvasta kuluu selittelyyn ja latteaan dialogiin.

Elokuva ei pysty välittämään painoarvoa, joka tarinan mittasuhteet ansaitsivat. |

Timo Alho

★★✩✩

Hyvää: Komean näköisiä asetelmia.

Huonoa: Mielikuvituksetonta fantasiaa.

Erityistä: Sisältää monia piiloitettuja viittauksia muihin Stephen King filmatisointeihin.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.