Salpalinja oli pitkään sotasalaisuus — sunnuntaina se esitellään Lappeenrannan kaupunginteatterin valkokankaalla

Suomen Salpa -elokuva lähtee kiertueelle itäisiin salpalinjakuntiin.

Marleena Liikkanen

Lappeenrantalaisen Story-tv Filmsin tuottaja Juha Huttunen neuvottelee parhaillaan Suomen Salpa -dokumenttielokuvan levityksestä.
Lappeenrantalaisen Story-tv Filmsin tuottaja Juha Huttunen neuvottelee parhaillaan Suomen Salpa -dokumenttielokuvan levityksestä.

Suomen Salpa — dokumentti maanpuolustustahdosta –elokuva saa ensiesityksensä sunnuntaina Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Elokuva kertoo Salpalinjan tarinan ensimmäisestä lapionpistosta nykypäivään.
Dokumentin tuotanto alkoi viime vuoden lokakuussa. Tuotantoyhtiö Story-tv Films neuvottelee levityksestä parhaillaan elokuvateattereiden ja Yleisradion kanssa.
Lappeenrannan-esityksen jälkeen elokuva lähtee kiertueelle.
— Joulukuun ensimmäisenä aloitetaan kierros itärajalla. Olen sopinut 13 salpalinjakunnan kanssa tulevani paikalle ja esittäväni elokuvan, jos tilat järjestyvät. Savukoski, Salla ja Kuusamo ovat jo varmoja, tuottaja Juha Huttunen kertoo.

Elokuvan ensiesitys on sunnuntaina 26. marraskuuta kello 15 Lappeenrannan kaupunginteatterin isossa salissa. Esityksessä on kutsuvieraita, lehdistöä ja tuotantoon osallistuneita. Yleisölle saattaa vielä olla muutama paikka jäljellä.
Edellinen Salpalinjaa esittelevä tv-dokumentti on julkaistu 27 vuotta sitten Yle TV2:ssa. Ohjelman Salpalinja — kriisin monumentti toimittivat Pertti Hintikka ja Olavi Puusaari.
Salpalinja on yhä lähes tai täysin tuntematon suurelle osalle suomalaisia. Itärajan linnoitus oli sotasalaisuus Neuvostoliiton romahtamiseen 1991 saakka.
Salpalinja vaikutti osaltaan siihen, että Neuvostoliitto luopui Suomen valtaamispyrkimyksistä kesällä 1944. Joidenkin arvioiden mukaan linnoitus esti miehitysaikeet myös 1945—50, ehkä myöhemminkin. Tätäkin elokuvassa käsitellään.