Raatihuoneen käyttö lisääntyy Lappeenrannassa — "Paras mahdollinen paikka intiimeille musiikkitapahtumille"

Etelä-Karjalan musiikkiyhdistys aloittaa toimintansa valtaamalla puurakennuksen kerran kuussa. Yhdistyksen toiminnassa painottuu nuorten musiikkikasvatus.

Mika Strandén

Klassisen musiikin konsertit lisääntyvät ja säännöllistyvät Lappeenrannan Raatihuoneella Etelä-Karjalan musiikkiyhdistyksen tapahtumien myötä. Kuvassa sali konserttia varten järjestettynä marraskuussa 2008.
Klassisen musiikin konsertit lisääntyvät ja säännöllistyvät Lappeenrannan Raatihuoneella Etelä-Karjalan musiikkiyhdistyksen tapahtumien myötä. Kuvassa sali konserttia varten järjestettynä marraskuussa 2008.

Klassisen musiikin tarjonta ja Raatihuoneen käyttö lisääntyvät Lappeenrannassa. Etelä-Karjalan musiikkiyhdistys aloittaa toimintansa tuottamalla Raatihuone soi! -konserttisarjan, jonka ensikonsertti on lokakuussa.

Konsertteja on noin kerran kuukaudessa toukokuulle 2019 saakka, mutta sarja on vasta alkusoitto tänä vuonna perustetun yhdistyksen suunnitelmissa. Perustajan, pianisti Juuli Vaulasvirran, katse siintää kauemmas.

— Tarkoitus on tuottaa kulttuuritapahtumia ja koulutustilaisuuksia yhteistyössä muiden paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa, Vaulasvirta kertoo.

Neuvottelut kumppaneista ovat kesken, eikä hän paljasta enempää.

Lisäksi tavoite on tehdä yhteistyötä kaupunginorkesterin ja musiikki- ja muiden oppilaitosten kanssa, viedä eteläkarjalaista osaamista ja muutakin toimintaa muualle Suomeen sekä etsiä kannatusjäseniä yhdistykselle.

Raatihuone on paras mahdollinen paikka intiimeille musiikkitapahtumille. — Juuli Vaulasvirta

Vaulasvirta (s. 1990) on Lappeenrannasta lähtöisin oleva muusikko, joka on palannut kotikaupunkiinsa. 7-vuotiaana pianonsoiton aloittanut muusikko on valmistunut musiikin kandidaatiksi Veronan yliopistosta Italiasta ja jatkaa maisteriopintoja Tallinnan musiikkiakatemiassa Virossa.

Konserttisarjan synnyttäminen Raatihuoneelle oli hänestä vain tyhjän tilan täyttöä ja käyttöä.

— Siellä on hyvin vähän tapahtumia, vaikka akustiikka on loistava ja sijainti keskeinen. Paras mahdollinen paikka intiimeille musiikkitapahtumille, Vaulasvirta kertoo kummastelleensa.

Pianistin oma kokemus Raatihuoneesta on toistaiseksi yleisön joukossa istuminen. Paikan saaminen konserttikäyttöön edellytti istumista myös muualla.

— Kaupunginjohtajan neuvottelupöydässä.

Raatihuoneen käytöstä eri tilaisuuksiin päättää Lappeenrannassa kaupunginjohtaja. Kaupunki tukee yhdistystä myös muutoin.

Ilpo Rytkönen

Juuli Vaulasvirta (vas.) ja Piia Rytkönen esittivät liedejä Duo Musicare -nimellä Lappeen kirkossa joulukuussa 2015. Nyt ohjelmistossa on joululauluja Lappeenrannan raatihuoneella. Pianisti Juuli Vaulasvirran ja sopraano Piia Rytkösen Rakkaudesta liediin -konsertti Lappeen Marian kirkossa ma 21.12. klo 19.

Etelä-Karjalan musiikkiyhdistyksen toiminta painottuu paitsi klassisen musiikin esittämiseen myös sen tekemiseen tunnetuksi nuoremmille sukupolville. Esimerkiksi konserttisarjan aloittavan Sibelius Inspiration -multimediaesityksen muusikot esiintyvät Lappeenrannan alakouluissa konsertin jälkeisenä päivänä.

Suunnitelmissa on myös aloittaa ensi vuoden konserttien sarja lasten satukonsertilla tammikuussa 2019.

Raatihuone on ennen uuden musiikkiyhdistyksen tapahtumia ollut konserttipaikkana käytössä säännöllisen epäsäännöllisesti. Kaupunginorkesteri on konsertoinut puisessa rakennuksessa keskimäärin kerran kaudessa, muttei soita siellä ensi syksynä.

Vastaava, akustiikaltaan Raatihuonettakin mainiompi klassista musiikkia esittävä konserttisali on Imatran Konserttihovi, jonka kuukausittaisten konserttien sarja käynnistyy 9. syyskuuta.

Raatihuone soi!

Etelä-Karjalan musiikkiyhdistyksen konserttisarja.

Toistaiseksi julkaistuja ovat syyskauden konsertit:

21.10: Sibelius Inspiration. Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

8.12: Etkot — matkalla Lappeenrannan laulukilpailuun. Kilpaan valittu paikallinen laulaja.

21.12: Rakkaimmat joululaulut. Sopraano Piia Rytkönen ja pianisti Juuli Vaulasvirta.