Viro on pieni poika

Ilmar Taska: Pobeda 1946Suom. Jouko Vanhanen315 s., WSOY 2017

Virolaisen Ilmar Taskan esikoisromaani Pobeda 1946 käsittelee aihetta, josta Virossa ja sen ulkopuolellakin on kirjoitettu ja tullaan kirjoittamaan vielä paljon: neuvostomiehitystä.

Voi vain arvailla, kuinka tärkeitä ja merkityksellisiä Taskan romaanin kaltaiset teokset virolaisille ovat.

Suomalaisille ne sopivat erinomaisesti Viron lähihistorian tuntemiseen, mutta myös vaihtoehtoisen historian pohdiskeluun: näin olisi voinut käydä meillekin.

On pieni poika ja hänen vanhempansa heti toisen maailmansodan jälkeen. Isä vastarintaliikkeen jäsen, piilottelemassa kotona, äiti pakon edessä yrittämässä selviytyä arjesta ja todellisuudesta.

Poika tapaa salaperäisen ja kivan miehen, joka ajaa uudella ja hienolla Pobedalla (Voitto).

Mies vie pojan ajeluille Voitollaan, eikä pieni poika voi tietää, että kiltti setä onkin Neuvostoliiton turvallisuuspalvelusta. Miehen uteluilla on seurauksia.

Lopulta pojan turvana on enää hänen tätinsä, oopperalaulajatar, joka haikailee kaukorakkautensa perään Lontooseen. Kaikille ihmisille tapahtuu romaanissa jotain, heillä on paikkansa historiassa. Paitsi vielä pienellä pojalla.

Vertauskuvallisesti pojan voisi nähdä Virona. Huonoon seuraan joutuneena, tulevaisuus aivan avoinna ja pimennossa, katseessa uteliaisuutta ja uupumusta. Melkoisen tarkkanäköisesti Taska poikaa kuvaa, uskottavastikin, vaikka joskus poika tuntuu kovin kypsältä ja teräväpäiseltä ikäisekseen.

Taskan kirja on hyvin elokuvamainen, etenee kohtauksittain. Kieli on maalaavaa, kuvaavaa ja konkreettista, ei erityisen runollista. Se palvelee kuitenkin oikein hyvin kirjaa. Välillä tekstistä tosin kuultaa läpi tietynlainen anakronismi, menneisyyden katsominen ja arvottaminen tämän päivän tietojen perusteella. |

Mikko Jämsén

Hyvää: tekee eläväksi Viron lähihistoriaa

Huonoa: ajoittainen anakronismi

Erityistä: Taska on työskennellyt muun muassa teatterin ja elokuvan parissa Tukholmassa ja Hollywoodissa