Huohottavat rivien välit

Sinikka Vuola (toim.): Olet täyttänyt ruumiini tulella. Eroottisen runouden antologia. WSOY 2017. 375 sivua.

Huohottavat rivien välit

Suomen kielessäkö vähän ilmauksia tunteille ja erotiikalle? Sinikka Vuolan toimittama antologia kumoaa oletuksen jo muutaman sivun lukemisen jälkeen. Olet täyttänyt ruumiini tulella avaa portit niin kielen kuin mielen eroottiseen puutarhaan sadan runoilijan ja 240 runon voimalla. Runot on julkaistu vuosina 2000—2017.

Teos etenee kronologisesti vuosi kerrallaan. Vuodet on nimetty runojen mukaan: Aamu näykkii rintoja, Upotan kynteni syvälle patjaan, Työnny lävitseni kohti valoa, Ihmisen kaunein osa…

Kokoelma on monipuolinen läpileikkaus nykyrunoudestamme. Se esittelee sekä jo ikääntyneiden että keskipolven kuin nuoren polven runoilijoidenkin eroottista tuotantoa. Ikähaarukka ulottuu 90-kymppisestä 1990-luvulla syntyneeseen.

Pääosassa ovat runot. Ne ovat lihallisia, reheviä, parodioivia, humoristisia, lyyrisiä tai monimuotoisesti kokeilevia, mutta usein myös viitteellisiä kurkistuksia erotiikkaan. ”Runossa rivien välit ja valkoinen tila ovat yhtä aktiivisia kuin mustat kirjoitusmerkit”, Vuola toteaa esipuheessa.

Kiinnostava lisä ovat runoilijoiden kommentit, joissa he avaavat runon syntyprosessia ja kertovat eroottisten elementtien käytöstä. Sirkka Selja muistelee rakkausseikkailuaan runoilija Pablo Nerudan kanssa 70 vuotta sitten. Muisto kiteytyi vuonna 2005 julkaistuun runoon Kylpylä.

J.K. Ihalaisen runo Ihosi alla kytevät sanat (2000) puolestaan syntyi tulevan vaimon alastomaan vartaloon performanssissa musiikin säestyksellä. Yksi runon säkeistä on antologian nimi.

Satu Mannisen Pikseliauringon (2012) lähtökohtana on Pablo Picasson kubistinen härkätaulu:

”Piirrän ympyrän, aurinko pistää harpilla silmään./ Kesä härkätaisteluareenalla,/ vilautan punaista, syöksyt mylvien päälleni.”

Kun sama aihe jatkuu sivulta toiselle, vaikkakin eri keinoin ja painotuksin, tulee aika pian erotiikkaähky. Suosittelenkin herkuttelua muutama runo kerrallaan, jotta turtumus ei pääse yllättämään. Teosta voi tutkia mainiosti ”sylikkäin, kasvokkain”.

|  Sisko Nampajärvi

Hyvää: Monipuolinen kattaus nykyrunoa. Teos tuo esille aistillisen ja eroottisen suomalaisen.

Huonoa: -

Erityistä: Kiinnostava esipuhe, jossa Sinikka Vuola määrittelee, mikä on eroottista runoutta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.