Asenne ja räminä kohdallaan

Knucklebone Oscar: King of HelsinkiStupido Records 2016.

Asenne ja räminä kohdallaan

Eihän tällaisesta voi olla pitämättä. Ihminen on aseeton kuullessaan laulajaa, jonka äänestä kuulee heti: tämä kaveri haluaa laulaa nämä asiat. Ja herranjestas sentään, tämä Oskari Martimo ei ole ensi kertaa pappia kyydissä. Knucklebone Oscar levytti ensimmäisen levynsä jo 20 vuotta sitten. Yhtyeen nokkamies itse on kommentoinut, että nyt julkaistu King of Helsinki on eniten bluesia sitten esikoislevyn.

King of Helsinki on ennen kaikkea rytmimusiikkia. Ranskaksi laulettu Je Veux Boire de la Creme on teräväsoundisen bassoriffin päälle sovitettu disconylkytys, jota kuunnellessa puntti väpättää väkisin. Kappale on myös malliesimerkki yhtyeen vahvuudesta: rytmitajusta.

King of Helsinki on täynnä kerroksellisuutta.

King of Helsinki onnistuu kerroksellisuudessa. Rummut, väliin ujutetut kitaranokittelut ja kaiken päälle nakutettu laulu toimivat kuin kone. Paikoin materiaalia on niin, että etenkin luonnollisesti miksatut rumpusoundit tuntuvat menevän tukkoon.

Yhtye kierrättää levyllä hienosti juurimusiikin kliseitä. Puolitoistaminuuttinen Spoken Prequel Nr 666 on mainio kierrätys Tapio Rautavaaran 1970-luvulla tunnetuksi tekemästä Korttipakka-esityksestä. Itse tarinahan on vanha. Englannin kielisenä samaa teemaa on kierrätetty ainakin nimellä The Deck of Cards.

Martimo lähestyy laulamista kahdella tapaa: joko hän huohottaa intiimisti mikki huulien välissä tai sitten hän huutaa räkäisesti kuin Little Richard. Homma toimii.

Nimiraidalla King of Helsinki junnauksesta tulee kappaleen vahvuus. Kitarariffi toimii kuten yksinkertaiset asiat aina.

Kappaleissa Endless Line Of Wealthy Ladies ja Big Fat Misses lauletaan siitä, minkä vonkaamisessa rokkikukot ovat parhaimmillaan — naisista. Knucklebone Oscar on nyt lähellä pistettä, jossa alakulttuurissa kannukset hankkinut yhtye muuttuu kansallisomaisuudeksi, josta kaikki puhuvat.

|

Matti Tieaho

Hyvää: Arvaamattomuus.

Huonoa: Välillä äänitys tuppaa menemään tukkoon.

Erityistä: Mukana laulua ranskaksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.