Korona vähensi ihmisvilinää Etelä-Karjalan kirjastoissa, mutta räjäytti sähköisten lehtien kotikäytön

Kirjasto aikoo jatkaa lainaustoimintaa, mikäli koronarajoitukset eivät sitä estä.

Marleena Liikkanen

Koronapandemia rajoitti kirjastojen toimintaa voimakkaasti. Tapahtumissa vieraili vain noin 4600 ihmistä edellisvuoden yli 15 000 kävijän sijaan.
Koronapandemia rajoitti kirjastojen toimintaa voimakkaasti. Tapahtumissa vieraili vain noin 4600 ihmistä edellisvuoden yli 15 000 kävijän sijaan.

Koronavuosi teki kirjastossa vierailusta harvinaisempaa kuin ennen. Eteläkarjalaisissa Heili-kirjastoissa kirjastokäynnit vähenivät vuonna 2020, kun taas verkkovisiitit lisääntyivät.

Lappeenrannan kaupunginkirjaston toimipisteiden yhteinen lainausmäärä ilman elektronista aineistoa oli 806 275 lainaa, mikä teki vähennystä edellisvuoteen lähes 16 prosenttia.

Myös kirjaston tapahtumat vähenivät, ja niiden kävijämäärät jäivät harvinaisen pieniksi. Yhteensä 239 tapahtumassa vieraili 4 657 ihmistä. Edellisvuotena tapahtumia oli 1 400, ja niihin osallistui pitkästi yli 15 000 kirjaston asiakasta. Luvut ovat peräisin kirjaston tiedotteesta.

Elektronisten eli e-aineistojen lainaus sen sijaan sai koronavuodesta lisää tuulta alleen. Heili-kirjastojen e-kirja- ja e-äänikirjalainat lisääntyivät edellisvuoteen verrattuna 34 prosentilla.

Hurjinta kasvu oli kuitenkin e-lehtien kotikäytön kohdalla. Elektronisia lehtiä lainattiin peräti 73 430 kotilukuistuntoon. Myös e-lehtien lukeminen kirjastossa lisääntyi Lappeenrannassa runsaasti.

Viddla-elokuvapalvelukin vetosi paikallisiin kirjastonkäyttäjiin. Elokuvalainat kyseisen palvelun kautta lisääntyivät 76 prosentilla.

Koronapandemia vaikutti kirjastojen toimintaan voimakkaasti. Kirjastot suljettiin rajoitustoimien takia maaliskuussa 2020, ja vasta kesäkuussa ne avattiin yleisölle turvajärjestelyin.

Kesällä ja syksyllä lainaaminen onnistui turvallisuusohjeita noudattaen, ja tapahtumia järjestettiin osallistujarajoituksella. Kuitenkin taas joulukuussa tapahtumat lopetettiin kokonaan ja lukusalit suljettiin.

Nyt kirjasto kertoo tiedotteessa, että lainaustoimintaa aiotaan jatkaa, mikäli rajoitustoimet eivät sitä estä. Tapahtumia järjestetään etämuodossa siihen asti, kunnes live-tapahtumat ovat mahdollisia.

Luetuimmat