Rokkikukko ja kaksi donnaa Islannissa

Kauko Röyhkä-Katariina Vuorinen-Olga Välimaa: Piru irti Islannissa. 205 s., Like 2017.

Rento ja omaääninen matkakertomus syntyy siten, että kolme toisilleen entuudestaan tuttua ihmistä lähtee matkalle Islantiin. Tie vie, sää saa olla mitä vaan, elämä tuo jotain uutta.

Kauko Röyhkä tunnetaan rockmuusikkona, hänen kirjallinen tuotantonsa on myös mittava. Olga Välimaa on hänen vaimonsa ja vastaa kirjan kuvituksesta. Runoilija Katariina Vuorinen on pariskunnan yhteinen ystävä. Synergia toimii.

Islanti on kiehtova miljöö, siellä käyneet lumoutuvat loppuiäkseen. Sijainti lähes maailman laidalla ja tuliperäinen maaperä synnyttävät kuumia lähteitä, kymmenmetrisiä vesisuihkuja, valtavia jäätiköitä.

Kuumainen maisema vaihtuu äkisti vehreään laaksoon, jossa lammaslaumat laiduntavat, islanninponit käyskentelevät nurmella — ja kaiken yllä uskomaton pohjoinen valo. Tai sysipimeä yö.

Kolmikko kuvaa hienosti saaren poikkeuksellisuuden. Välimaan kuvat ovat sykähdyttäviä. Maisemiin ei silti jumiuduta.

He esiintyvät runomatineoissa, käyvät klubeilla, löytävät ihmisten uskomattoman voiman ja omintakeisuuden. Saari ja sen asukkaat alkavat elää kohtaamisten kautta. Tämä kirja on matka maisemaan ja sen ihmisiin.

Röyhkä kirjoittaa matkasta nasevasti, Olga Välimaa kuvaa varsin omintakeisella otteella saarta ja onnistuu poikkeuksellisen hienosti.

Suurimman yllätyksen tarjoaa runoilija Vuorinen, joka omissa tiivistunnelmaisissa teksteissään luo hienon lyyrisen maailman. Nämä kuvaukset ovat kuin isoja proosarunoja — ne hengittävät kokemusta ja vahvaa eläytymistä.

|

Seppo Paajanen

Hyvää: Rennon vapautunut kertomus yhteisistä matkoista Islantiin.

Huonoa: Kirjan ulkoasu on kokonaisuutena tosi hyvä, mutta kovin pieni fontti sekavalla taustalla vaikeuttaa lukemista.

Erityistä: Pienen saaren kulttuurielämä on laajaa ja aktiivista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.