Risto Räppääjä taipuu musikaaliksi

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi.Ohjaus: Jorma Piispanen.Rooleissa: Markus Häkkinen, Mariella Lamberg, Emmi Korhonen, Janna Sahlman ja Ville Lamberg.Irti-teatterin ensi-ilta Asemapaikan kesäteatterissa Imatralla 13.7.

Taneli Toikka

Lennart (Ville Lamberg), Risto Räppääjä (Markus Häkkinen) ja Nelli (Mariella Lamberg) sekä Roosa Sahlman Alpo-kissana tutustuivat Pakastaja-Elviin.
Lennart (Ville Lamberg), Risto Räppääjä (Markus Häkkinen) ja Nelli (Mariella Lamberg) sekä Roosa Sahlman Alpo-kissana tutustuivat Pakastaja-Elviin.

Nopoloiden Risto Räppääjä -kirjoista moni on ehtinyt elokuvaksi, mutta näyttämösovituksia on tehty vasta parista ensimmäisestä. Suosituin dramatisointi näyttäisi olevan Irti-teatterinkin valitsema Pakastaja-Elvi.

Suosiolle on ilmeiset syynsä, vaikka ensimmäisten kirjojen juonet ovatkin kevyen puoleisia. Henkilöhahmot ovat sympaattisia, mutta tarvittaessa särmikkäitä. Nokkela kieli välittyy hyvin elokuvissa ja näyttämöillä.

Irti-teatterin versio poikkeaa miellyttävällä tavalla elokuvaversioista. Esitys on itse asiassa musikaali, niin vahva rooli tarttuvilla lauluilla ja tanssiosuuksilla on.

Varsinkin Emmi Korhosen ja Janna Sahlmanin laulut Rauha Räppääjänä ja Elvi Räppääjänä ovat ammattilaistasoista musiikkiteatteria.

Ohjaus ja näyttämöllepano ovat oikealla tavalla viitteellistä. Elokuviin ja digitaalisiin medioihin tottuneille varsinaisen kohderyhmän katsojille valittu tyylilaji antaa erinomaista oppia näyttämön katsomiseen.

Markus Häkkisen ja Mariella Lambergin hyvin tekemistä Riston ja Nellin päärooleista huolimatta ainakin aikuiskatsojan huomio kiinnittyy varttuneempiin esiintyjiin, Emmi Korhosen ja Janna Sahlmanin ohella Ville Lambergin roolisuoritukseen. Lasten- ja nuortenteatterille kuuluvalla tavalla heidän komedianäyttelemisensä on selkeää, mutta älykästä. Tarkasti ajoitetut rytminvaihdokset ovat nautittavaa katsottavaa.

Kokonaisuus pysyy tiiviisti paketissa. Koska kuolleita hetkiä ei ole, ensi-illan yleisön nuorimmatkin seurasivat tiiviisti ja ilmeisen tyytyväisenä näkemäänsä. Juonen köykäisyys peittyy vallan hyvin vauhdikkaaseen esitystahtiin, onnistuneeseen ohjaukseen ja huolellisesti loppuun saakka harjoiteltuun kokonaisuuteen. |

Asko Imppola

Hyvää: Vauhdikas ja viihdyttävä kokonaisuus, jota tarttuva musiikki kannattelee eteenpäin.

Huonoa: Tekniikka ei ehdi ihan kaikkeen mukaan.

Erikoista: Nokkela lavasteen käyttö toimii kesävalaistuksessakin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.