Viimeisen punk-bändin joutsenlaulu

Tokasikajuttu (Suomi, 2017).Ohjaus ja käsikirjoitus: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi.Kesto: 98 min. K7.

J-P Passi

Pertti Kurikka paahtaa menemään antaumuksella suositun dokumenttielokuvan jatko-osassa.
Pertti Kurikka paahtaa menemään antaumuksella suositun dokumenttielokuvan jatko-osassa.

Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye nousi jättisuosioon Kovasikajuttu-elokuvan myötä.

Kyse ei ollut ainoastaan läpimurrosta haaveilevan punk-yhtyeen vaiheita kuvailevasta musiikkidokumentista. Kehitysvammaisten arkea esiteltiin musisoinnin lomassa intiimisti ja suorasukaisesti.

Osittain sympaattisiksi punk-maskoteiksi leimautuneet miehet avautuvat vuolaasti kokemuksistaan.

Bändin keulahahmo Pertti puki turhautumisensa vihaisten biisien sanoiksi. Osansa saivat huonot palvelut ja huomiot arkipäiväisistä asioista. Muodostui uudenlainen anarkismi, joka vetosi moniin silkalla vilpittömyydellään.

Tokasikajuttu jatkaa siitä, mihin edeltäjänsä jäi kuvaten yhtyeen viimeiset vuodet.

Mukana on haikeampaa materiaalia, kun suosion tuomat ongelmat alkavat uuvuttaa osaa jäsenistä samalla, kun toiset ottavat tilanteesta kaiken irti.

Eipä yhtään kunnon bändidokkaria voi tehdä ilman että mukaan eksyisi myös kolmiodraamaa.

Pertti, Kari, Sami ja Toni eivät suodata sanomisiaan tälläkään kertaa. Nyt menestys on jo saavutettu, ja siitä on tullut osa arkea. Edessä on Euroviisut ja pitkiä keikkarupeamia.

Moni yhtye olisi kateellinen PKN:n saamasta mediahuomiosta ja huutavista fanilaumoista. Kun menestys alkaa pikkuhiljaa murentua, ei se ole jokaiselle yhtyeen jäsenelle ihan helposti käsiteltävissä.

Jatkodokumentti kuvaa hyvin niitä syvempiä ja tummempia sävyjä yhtyeen jäsenten elämässä. Osittain sympaattisiksi punk-maskoteiksi leimautuneet miehet avautuvat vuolaasti kokemuksistaan.

Ohjaajat Kärkkäinen ja Passi ovat jo osa yhtyeen arkielämää, joten juuri mitään ei jää fasaadien taakse. Ellei yhtyeen ja elokuvaajien suhde olisi niin läheinen, voisi elokuva olla vaarassa muuttua sosiaalipornoksi.

Aina ei ole ihan varma, pitäisikö jutuille nauraa vai itkeä, koska ne lausutaan niin vilpittöminä ja ilman häpeän häivää.

Parissa lauseessa voi tiivistyä viiltävästi koko ihmiskokemuksen mahdottoman absurdi epätoivo.

|

Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: PKN-yhtyeen jätkät ovat entisellään.

Huonoa: Kerronnan tunteelliset sävelet heilahtelevat rajusti.

Erityistä: Yhtye lopetti toimintansa Kurikan syntymäpäivänä 26. joulukuuta 2016.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.