Sami Hedbergin pokerinaama toimii, mutta muuten Se mieletön remppa -elokuva vie tyhmillä vitseillään suomikomediaa kohti tuhoa, kirjoittaa Etelä-Saimaan elokuvakriitikko

Tiia ÖhmanMaijan (Kiti Kokkonen, keskellä) ja Jalmarin (Sami Hedberg,
oikealla) rempassa ei mene kaikki ihan putkeen. Elokuva kuvattiin Suomessa Vihdissä ja Virossa.
Maijan (Kiti Kokkonen, keskellä) ja Jalmarin (Sami Hedberg, oikealla) rempassa ei mene kaikki ihan putkeen. Elokuva kuvattiin Suomessa Vihdissä ja Virossa.

Se mieletön remppa (Suomi, 2020)

Ohjaus: Taneli Mustonen. Käsikirjoitus: Taneli Mustonen, Aleksi Hyvärinen perustuen Atle Antonsenin ja Arild Fröhlichin elokuvaan. Rooleissa: Sami Hedberg, Kiti Kokkonen, Hannu-Pekka Björkman, Kari Ketonen.

KAKSI TÄHTEÄ

Onko kotimainen komediaelokuva ajautumassa kriisiin? Tuntuu siltä, että viimevuosina suunnilleen joka toinen iso komedia on ollut vain uusintaversio ulkomaisesta hittileffasta. Jos tuotantoyhtiöissä ei tunnisteta menestyskaavan toistamisen vaaroja, voi edessä olla synkät ajat.

Mitä tapahtuu suomalaisen komediakirjoittamisen kisakunnolle, jos suurimman osan työstä tekee kääntäjä?

Ei maailma kaadu siihen, että ihmiset käyvät katsomassa elokuvia, jotka turvautuvat tyhmiin vitseihin. Olisi kuitenkin toivottavaa, että vitsit sentään keksisi itse.

Pahimmassa tapauksessa tämä yksipuolinen kulttuurivaihtokauppa kirjoittaa elokuvan aikakirjoihin valheellista kuvaa tämän hetkisestä suomalaisesta elämästä.

Usein kun nämä käännöskomedioiden kuvaama maailmaa ei tunnu kovin supisuomalaiselta. Jokin on aina asteen pari pielessä. Pahimmillaan kotimaisesta komediasta tulee vain homogeeninen tuote, jolla ei ole enää mitään tekemistä valmistusmaansa kanssa.

Se mieletön remppa jatkaa tätä trendiä. Sen pääosassa nähdään Sami Hedberg. Hän on aiemmin näytellyt lähes ainoastaan uusintaversioissa. Luokkakokous -elokuvat perustuivat ruotsalaiskomedioihin. Konttori -televisiosarjan formaatti on brittiläinen.

Se mieletön remppa perustuu parin vuoden takaiseen Norske Byggeklosser -elokuvaan, joka itsessään oli uusintaversio vanhemmasta norjalaiselokuvasta. Osa vitseistä on lainattu Tom Hanksin tähdittämästä Rahareikä -komediasta, joka oli uusintaversio Cary Grantin tähdittämästä Sekamelskahuvilasta.

Elokuvan talokaan ei edes näytä kovin suomalaiselta. Syy on yksinkertainen. Elokuvaa on kuvattu Virossa.

Mitä näistä lähtökohdista sitten oikein saadaan?

No, ihan hauskoja irtovitsejä, jotka osuvat kivuliaan tarkkaan, jos on koskaan itse joutunut asumaan keskellä remonttihelvettiä.

Hedberg on parhaimmillaan tehdessään jotakin tyhmää täysin pokerinaamalla. Lähes kaikki parhaimmat vitsit ovat visuaalisia tai puhdasta slapstickiä. Sanallinen komedia ei kohoa kovinkaan korkealle.

Kiti Kokkoselle jää melko epähedelmällinen rooli pysyä elokuvan sydämenä ja kimmoituskohteena Hedbergin pelleilylle.

Tarinassa kovaonninen pariskunta (Hedberg ja Kokkonen) perii varsinaisen kartanon. Paikka tosin vaatii perusteellista laittoa. Osa hommista hoituu kyseenalaisesti, toiset suorastaan hengenvaarallisesti.

Elokuva saa ensi-iltansa keskiviikkona 19. helmikuuta.

Juttua muokattu 17.2.2020 kello 13.42. Lisätty kuva ja tieto ensi-iltapäivästä.