Viikon teatterielokuvat: Mestariohjaajan harha-askel, tienvarsimainoksia Missourissa ja tragedian jälkipuintia

Merrick Morton

Golden Globe -voittaja ja Oscar-ehdokas Frances McDormand näyttelee oikeutta vaativaa murhatun tytön äitiä.
Golden Globe -voittaja ja Oscar-ehdokas Frances McDormand näyttelee oikeutta vaativaa murhatun tytön äitiä.

Ronskia dialogia ja rohkeita käänteitä

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Iso-Britannia/Yhdysvallat, 2017)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Martin McDonagh.

Rooleissa: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Abbie Cornish, Lucas Hedges, Peter Dinklage.

Kesto: 116 min. K-16.

Näytelmäkirjailijasta elokuvantekijäksi siirtynyt englantilainen Martin McDonagh erottuu joukosta. Hänellä on selkeästi oma tyylinsä kirjoittaa dialogia ja asetella kohtauksia. Perinteiset näytösjaot hylätään, jos ne tulevat hyvien hahmojen vuorovaikutuksien tielle.

Esikoispitkä Kukkoilijat oli hurmaava ja hauska hahmotutkielma palkkatappajien omantunnontuskista historiallisissa puitteissa. Näyttämöltä elokuvaksi käännetty Seitsemän psykopaattia, nauttii ehkä kulttimainetta, mutta ohjaaja itsekin on myöntänyt ääneen sen epäonnistuneen.

Three Billboards kantaa yhä selkeitä McDonaghin tunnusmerkkejä, mutta eteenpäin ollaan tultu audiovisuaalisen kerronnan ymmärtämisessä. Dialogi on yhä uskottavuutta uhmaavan napakkaa ja räiskyvää, mutta se ei haittaa, koska sitä ovat myymässä loistavat näyttelijät.

Nyt myös kuvien annetaan puhua. Kolme tien varressa seisovaa mainostaulua on vaikuttava visuaalinen keino työntää tarinaa eteenpäin.

Oikeutta janoava äiti, Mildred (Frances McDormand) vuokraa mainostauluja aiheuttaakseen tukaluutta paikalliselle poliisilaitokselle. Se on ollut kykenemätön tekemään mitään Mildredin tyttären raiskauksen ja murhapolton selvittämiseksi.

Äidin syyttävä sormi osoittaa eritoten poliisipäällikkö Willoughbyn (Woody Harrelson) suuntaan. Hänellä on omat koitokset kohtalonsa kanssa. Apulaisseriffi Dixon (Sam Rockwell) on täysin kykenemätön ottaakseen vastaan kritiikkiä tai vastuuta. Ainakin aluksi.

Kaikki hahmot räjähtävät jossain vaiheessa ulospäin aiheuttaen ennalta-arvaamattomia paineaaltoja pienen yhteisön piirissä. Ennakko-odotukset jonkinlaisesta siististi pakettiin sidotusta murhamysteeristä ja perhedraamasta saavat kenkää.

Tarina rykäistään uusiin alkuihin yhä uudestaan ja uudestaan, kiehtovien ja loistavasti luotujen hahmojensa ehdoilla.

McDormand on varman loistava surun ja koston repimänä äitinä, mutta elokuvan on vaarassa varastaa Rockwell. Surkimusmainen sheriffi käy elokuvan aikana vuoristoratamaisen kehityksen.

Neljä tähteä 

Hyvää: Loistavat näyttelijät. Napakan hauska dialogi.

Huonoa: Osaa hahmoista pohjustetaan ilman mitään hyvitystä.

Erityistä: Oscar-ehdokas: paras elokuva, paras käsikirjoitus, paras naispääosa (McDormand), paras miessivuosa (Rockwell), paras miessivuosa (Harrelson), paras musiikki, paras leikkaus.

Laurie Sparham / Focus F

Muotisuunnittelija Woodcock (Daniel Day-Lewis) ja tämän muusa Alma (Vicky Krieps) elävät monimutkaisessa suhteessa.

Mestariohjaajan harha-askel

Phantom Thread (Yhdysvallat, 2017).

Ohjaus ja käsikirjoitus: Paul Thomas Anderson.

Rooleissa: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville, Camilla Rutherford.

Kesto: 140 min. K12.

Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) on arvostettu muotisuunnittelija ja vaatturi. Hän kaipaa elämäänsä muusaa. Rooliin sopii kahvilasta löytyvä Alma (Vicky Krieps). Heidän välilleen muodostuu häiriintynyt työ- ja parisuhde.

Woodcock aiheuttaa Day-Lewisin käsissä hämmennystä ja jopa epämiellyttävyyttä. Alun romanttinen illalliskohtaus muuttuu nopeasti jopa karmivaksi, kun setämäinen Woodcock alkaa kertoa nuorelle ihastukselleen, kuinka naisen pitäisi meikata ja kuinka hän ompelee edesmenneen äitinsä hiuskiekuroita illallissmokkinsa lapeleihin.

Herkkäuskoinen Alma tietysti menee tästä lähes veteläksi, koska Woodcock on niin enigmaattinen ja sivistynyt maailmojen mies. Kohtaus saa elokuvan tuntumaan aidosti vanhanaikaiselta.

Ohjaaja Paul Thomas Anderson on osoittanut aiemmin Boogie Nights - ja Magnolia-elokuvilla nerokasta musiikin käyttöä. Nyt hän on yhdessä vakiosäveltäjänsä, Radioheadin Johnny Greenwoodin kanssa taantunut mitäänsanomattomaan taustahelinään.

Hempeä pianon tavailu on kuin vähän paremman hotellin aulabaarista. Täysin huomaamatonta, mutta silti häiritsevän kornia. Sen Oscar-ehdokkuus häkellyttää.

Mark Bridgesin ehdokkuus parhaasta puvustuksesta ei sen sijaan yllätä laisinkaan. Eleganttien leninkien luomisprosessi onkin elokuvan kiehtovinta antia. Tarkkuus ja herkkyys kankaan ja vartalon liitosta saa paljon enemmän kiintymystä kuin elokuvan ihmiset.

Kaksi tähteä

Hyvää: Leningit. 1950-luvun ajankuva.

Huonoa: Häilyvät hahmojen motiivit. Etääntyminen kohteisiin.

Erityistä: Oscar-ehdokas: Paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa (Daniel Day-Lewis), paras naissivuosa (Lesley Manville), paras puvustus ja paras musiikki.

Tragedian jälkipuintia

In The Fade — Kuin tyhjästä (Aus dem Nichts, Saksa/Ranska, 2017).

Ohjaus: Fatih Akin. Käsikirjoitus: Fatih Akin, Hark Bohm.

Rooleissa: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar, Johannes Krisch.

Kesto: 106 min. K16.

Kestämättömän tragedian kuvaaminen on helppo tehokeino saada ihminen välittämään tarinasta. Mitä traumalla tehdään itse tapahtuman jälkeen, erottaa jyvät akanoista.

Tarinan kertoja voi joko käyttää traagista erehdystä tunteiden manipulaatioon ja tekosyynä tai päättää läpileikata ihmiskohtalon vaikutukset kohti lunastusta.

Fatih Akin käyttää kumpaakin keinoa tragediansa kertomiseen. In The Fade alkaa päällekäyvän provokatiivisena. Sydäntä särkevässä surussa piehtaroinnilla. Elokuvan edetessä perspektiiviä muutetaan ja käytetään ainoana kiintopisteenä päähenkilön suhdetta tapahtumiin.

Ellei Diane Kruger tekisi niin loistavaa ja monipuolista roolisuoritusta, ei temppu olisi onnistunut särkemättä elokuvaa kappaleiksi.

Katja (Kruger) menettää perheensä pommi-iskussa Berliinissä. Teon motiivit alkavat hiljalleen paljastua rasistisiksi.

Katja ei kuitenkaan saa tilaa käsitellä suruaan sen tarvitsemalla tavalla. Tapahtumasarja on poliittisesti niin latautunut, että ihmiskasvot muuttuvat nopeasti vain edustamaan vastakkainasettelua.

Jännityselokuvan intensiivisen juonen rakentamisen tielle tulevat kankeat proseduuridraaman kliseet. Oikeussalissa elokuva on pysähtyä paikoilleen. Näissä hetkissä ajankohtaiset aiheet alkavat muistuttaa vain poliittisella mielipiteellä tapetoimista.

Saksalaissyntyinen Kruger tekee ensimmäisessä saksankielisessä roolissaan säväyttävän vaikutuksen. Ikävän paljon tyhjänpäiväisten elokuvien keulakoristeena esiintynyt näyttelijä osoittaa kansainväliselle yleisölle skaalaansa bravuurimaisesti.

Kolme tähteä

Hyvää: Diane Kruger. Jännityselementit.

Huonoa: Tyylin ja tahdin muutokset.

Erityistä: Voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.