Millaisia muistoja sinulla on Rauhan sairaalasta? Työryhmä kokoaa tarinoita ja kuvia virtuaalimuseoon

Anu Huttunen, Hanna Koikkalainen ja Marleena Liikkanen saivat apurahan mielisairaalayhteisöä käsittelevän multimediateoksen valmistamiseen

Kai Skyttä

Hanna Koikkalainen (vas.) ja Anu Huttunen keräävät Rauhan sairaalaan liittyviä muistoja ja kuvia. Työryhmään kuuluu kuvasta puuttuvat Marleena Liikkanen.
Hanna Koikkalainen (vas.) ja Anu Huttunen keräävät Rauhan sairaalaan liittyviä muistoja ja kuvia. Työryhmään kuuluu kuvasta puuttuvat Marleena Liikkanen.

Anu Huttunen kasvoi Rauhan sairaalan alueella. Hänen äitinsä oli siellä töissä, ja perhe asui henkilökunnan asunnoissa.

— Ostin karkkini sairaalan kanttiinista, permanenttasin hiukseni ensimmäisen kerran sairaalan kampaamossa ja luistelin sairaalan luistinradalla, Huttunen muistelee.

Nyt entisen sairaalan alueella pyörii kylpylävieraita, ja muistot historiasta ovat vaarassa unohtua. Huttunen ryhtyy keräämään sairaalan ajan historiaa talteen yhdessä Hanna Koikkalaisen ja Marleena Liikkasen kanssa.

— Toimeen pitää ryhtyä kiireesti, kun on vielä ihmisiä, jotka pystyvät jakamaan muistonsa noista ajoista, Huttunen sanoo.

Muistoja toivotaan kaikilta potilaista puutarhureihin

Kolmen naisen työryhmä sai Suomen kulttuurirahastosta 24 500 euron apurahan mielisairaalayhteisöä käsittelevän multimediateoksen valmistamiseen.

— Suunnitelmana on tehdä nettiin virtuaalimuseo, Koikkalainen kertoo.

Multimediateos tulee koostumaan kuvista, teksteistä ja videoista.

— Toivomme muistoja jaettaviksi ihmisiltä, joiden elämään Rauha on liittynyt tavalla tai toisella. Myös tiedot kuvista ja muut materiaalit Rauhan alueelta ovat tervetulleita, Huttunen kannustaa.

Muistoja toivotaan niin potilailta ja hoitohenkilökunnalta kuin puutarhureilta, keittäjiltä, siivoajilta ja alueella lapsuutensa viettäneiltä.

— Aineistoa käsitellään anonyymisti, eli yhteyksissä voi olla, vaikka ei toivoisi nimeään esille, Huttunen toteaa.

Työryhmä suunnittelee, että saisi koottua nettimuseon lisäksi näyttelyn Etelä-Karjalaan.

— Mutta sitä varten tarvitsemme lisärahoitusta, Koikkalainen toteaa.

Kai Skyttä

Hanna Koikkalainen (vas.) ja Anu Huttunen ovat saaneet työlleen apurahan, jonka turvin virtuaalimuseo Rauhasta on mahdollista toteuttaa.

74 vuotta toimineen sairaalan alueelle muodostui oma pienoisyhteiskunta

Rauhassa toimi mielisairaala 74 vuotta, vuodesta 1926 vuoteen 2000. Huippuaikana siellä oli hoidossa jopa 800 potilasta.

— Rauha oli oma pienoisyhteiskuntansa, joka oli koti niin potilaille kuin siellä asuneelle henkilökunnalle perheineen, Huttunen kuvailee.

Lakkautetussa sairaalassa toimi museo 2000-luvun alussa. Siellä vieraillut Koikkalainen muistaa yhä, kuinka voimakas kokemus se oli.

— Kaikki ne esineet, kuten porat ja sähköshokkilaitteet, kertovat psykiatrisen hoidon kehityksestä.

Museossa esillä olleet esineet ovat tallessa Etelä-Karjalan museon varastoimina.

— Haluamme myös kertoa, millaista psykiatrinen hoito on ollut, ja herättää katsojaa pohtimaan, millaista se on nyt, Huttunen sanoo.

Yksi työryhmän ajatus on, että myös hiljaiset ihmiset ansaitsevat historiansa.

— Haluamme kunnioittaa Rauhan roolia yhteiskunnan heikko-osaisimpien hoitopaikkana vuosikymmenien ajan, koska se jos mikä, on arvokasta historiaa, Huttunen sanoo.

Tiuruniemessä perheensä kanssa asuva Huttunen on toiminut toimittajana ja opettajana. Parhaillaan hän tekee kokemus- ja palvelumuotoilun lopputyötä Lahden ammattikorkeakouluun.

Koikkalainen ja Liikkanen ovat ammatiltaan valokuvaajia. Kouvolassa asuva Liikkanen työskentelee Etelä-Saimaassa. Joutsenon Aholassa ja Helsingissä kotia pitävä Koikkalainen tekee töitä freelancerina.

Rauhan alue

Psykiatrinen sairaala vuosina 1926—2000.

Sairaalassa oli enimmillään 800 potilasta, 200 työntekijää ja 11 sairaalarakennusta.

Vuosina 1894–1910 alueella toimi hotelli.

Kylpylähotellina 1910—1923.

Nykyään alueella toimii kylpylähotelli Holiday Club Saimaa.

Rauhamuistoja voi lähettää sähköpostitse: Rauha55320@gmail.com tai postitse: Rauha-muistot, Caprintie 56 as 3, 55330 Tiuruniemi.