Taatusti järkyttävää

Tomi Tuuliranta: Unohdetut. Valokuvia syrjäytymisestä.Galleria Pihatto, 5.—29.4.

Tomi Tuuliranta

Tomi Tuulirannan dokumentaariset valokuvat ovat pelkistettyä todellisuutta.
Tomi Tuulirannan dokumentaariset valokuvat ovat pelkistettyä todellisuutta.

Harvoin loksahtaa suu niin totaalisesti auki valokuvanäyttelyssä kuin Pihaton huhtikuisessa otoksessa. Valokuvaaja Tomi Tuuliranta on kuvannut surullisten kohtaloiden koteja muutaman vuoden ajan. Tuloksena on vaikuttava ja järisyttävä näkymä elämänhallinnan totaaliseen menetykseen.

Mitä ihmettä näille ihmisille on tapahtunut? Eivätkö he itse enää kykene toimimaan normaalien lainalaisuuksien mukaisesti?

Alkoholismi, huumekierre, rankat psyykkiset ongelmat selittänevät osan. Mutta katsojan on pakko herätä myös siihen, että nämä kanssakulkijamme ovat pudonneet kaikista turvaverkoista. Heillä ei enää ole jäljellä ketään, johon turvata. Lopputulos näkyy kuvista.

Tuulirannan ote on dokumentaarista. Hän näyttää todellisuuden sellaisena kuin se karmeimmillaan on. Kuvat eivät sinällään kommentoi kohdettaan. Johtopäätökset jätetään katsojalle, kunhan tämä tointuu ensijärkytyksestään ja jaksaa miettiä tarinoita rojukasojen takaa.

Onneksi Tuuliranta ei ole pitäytynyt pelkkiin huonetilojen yleisnäkymiin, vaan on malttanut etsiä pieniä yksityiskohtia: särkynyt rannekello, äidin viesti tyttärelle Kelan vastauskuoreen, posliinienkelin anovat kädet.

Näiden lähikuvien kautta tarina saa henkilökohtaisempia sävyjä, vaikka yhtään henkilöä ei kuvissa vilahdakaan. Silti tuntuu kuin asukkaat olisivat vahvasti läsnä.

Kokonaisuutena näyttely on matka murheen ja epätoivon laaksoon, rankka dokumentti elämän tästä puolesta. Mutta joku täälläkin on asunut. On pakko miettiä, mitä hänelle tapahtui? |

Seppo Paajanen

Hyvää: Järisyttävä dokumentti syrjäytymisen maailmasta.

Huonoa: Jonkinlainen näyttelyluettelo olisi paikallaan.

Erityistä: Asuntojen siivoaminen ei normaalikeinoin onnistu. Täytyy tilata erillinen raivausryhmä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.