Kotimaiset tanssijat tähdittävät Lappeenrannan Balettigaalan 10-vuotisjuhlaa elokuussa — lauantai-illan esitys jää tapahtumasta pois

Balettigaalan näytökset vähenevät kolmesta kahteen.

Stanislav Belyaevs

Maria Baranova esiintyi Lappeenrannan Balettigaalassa uransa alussa ja palaa kaupunginteatteriin Bostonin Baletin tanssijana.

Balettigaala juhlistaa kymmenettä vuottaan Lappeenrannassa kansainvälisesti menestyneillä suomalaisilla naistanssijoilla. Balettitanssijoita yhdistää, että heidät on aiemmin nähty Balettigaalassa.

Maria Baranova tulee kaupunginteatterin näyttämölle Bostonin Baletista Yhdysvalloista. Hän tanssii yhdessä partnerinsa Lasha Khozashvilin kanssa. Baranova esiintyi Lappeenrannan ensimmäisessä Balettigaalassa kymmenen vuotta sitten, kun tanssitapahtuma siirtyi Imatralta Lappeenrantaan. Baranova ja Khozashvili tanssivat paritanssin Coirsaire-baletista ja myöhemmin päätettävän toisen numeron.

Elina Miettinen puolestaan lentää Lappeenrantaan New Yorkista, Amerikan Balettiteatterista. Miettinen esittää Jorma Elon sooloteoksen, jonka näyttämöensi-ilta on kaupunginteatterissa.

Yhdysvaltojen ohella kotimaista balettiosaamista saapuu Lappeenrantaan Brnon Baletista Tshekistä, jonka esitysten tähtenä on Emilia Vuorio. Brnon Baletti esittää Nacho Duaton tunnelmaa tihkuvan Gnawan. Lappeenrannassa on teoksen Suomen ensi-esitys.

On harvinaista saada kansainvälisen uran tehneet lahjakkaat suomalaistaiteilijat samalle näyttämölle. Juhani Teräsvuori

— On harvinaista saada kansainvälisen uran tehneet lahjakkaat suomalaistaiteilijat samalle näyttämölle, Balettigaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori toteaa kiinnityksistä tiedotteessa.

Brnon Baletti tuo Lappeenrantaan lisäksi kohtauksia Romeo ja Julia -baletista. Koreografi ja baletinjohtaja Mario Radacovsky on tehnyt klassikosta uuden tulkinnan, jonka ensi-ilta on maaliskuussa 2019, joten Lappeenrannassa sen kohtauksia on tarjolla tuoreeltaan. Radacovskyn koreografioita on nähty Lappeenrannassa aiemminkin: Rendezvous vuonna 2014 ja duetto Joutsenlampi-tulkinnasta vuonna 2016.

— Maailman ensimmäinen Romeo ja Julia -baletti esitettiin Brnossa 80 vuotta sitten, ja teoksella on erityinen merkitys Brnon Baletille. On hienoa päästä nauttimaan teoksesta Lappeenrannassa.

Balettigaalan ohjelmisto täydentyy kevään aikana. Nyt julkistettujen kotimaisten tanssijatähtien ohella tapahtumaan on kiinnitetty myös kuuden tanssijan ryhmä Latvian Kansallisbaletista. Heiltä nähdään uuden sukupolven teos Images of Presence.

Balettigaalassa on yleensä ollut kolme esitystä kahtena peräkkäisenä päivänä. Juhlavuotena tapahtumassa on vain ensi-ilta ja päivänäytös seuraavana päivänä. Teräsvuoren mukaan lauantain iltanäytökseen on ollut vaikea saada ihmisiä, eikä sen esittäminen ole enää taloudellisesti mielekästä. Balettigaalan tanssijat esiintyvät Tampereella 1. syyskuuta.

Balettigaala Lappeenrannan kaupunginteatterissa 30.8. kello 19 ja 31.8. kello 14. Lipunmyynti on alkanut.

Juttua on muokattu 16.02: Korjattu Tampereen esityspäivämäärä ja Brno Tshekkeihin.

Luetuimmat