Saamelaisen kulttuuri-identiteetti hakusessa

Saamelaisveri (Sameblod, Ruotsi, 2017).Ohjaus ja käsikirjoitus: Amanda Kernell.Näyttelijät: Lene Cecilia Sparrok, Hanna Alström, Anders Berg, Katarina Blind, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Olle Sarri.Kesto: 110 min. K-12.

Bautafilm

Elle (Lene Cecilia Sparrokin) on saamelainen tyttö, joka kamppailee kulttuuri-identiteettinsä kanssa 1930-luvun Ruotsissa.

Pohjoismaiden vaikeata suhdetta Lapin alkuperäiskansojen kohteluun on kuvattu elokuvissa vähän.

Eipä siitä ole kauankaan, kun suositun suomalaisen sketsiohjelman rakastetuimpiin hahmoihin kuuluivat rasistiset stereotypiat saamelaisista. Siksi Saamelaisveri tuntuu virkistävältä.

Kasvukertomuksessa päähenkilö Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) kamppailee kulttuuri-identiteettinsä kanssa. Häpäisevä ja toisen luokan kansalaisena kohtelu saavat Ellen häpeämään vertaan. Hän haluaa paeta poropaimenen kohtaloa ja pukeutua kuten muut ruotsalaiset nuoret.

Irtiotto ja uuden alun rakentaminen ei kuitenkaan onnistu, vaikka toisinaan tuntuu, että ihastumiset ja onnistumiset voisivat johtaa tavanomaisuuteen.

Lene Cecilia Sparrok loistaa pääroolissa. Suorituksessa on sisään kätkettyä voimaa, joka purskahtaa esille, kun nuori tyttö riisutaan vaihtoehdoista.

On kylmäävää seurata, kun rotubiologit laittavat tytön vain numeroina kansioon. Numeroina, joilla he perustelevat, että toinen ihminen on geneettisesti ala-arvoinen. Jopa oma opettaja vähättelee pidättyväisen tytön älynlahjoja.

Upeasti kuvattu elokuva ei tyrkytä huonoa omaatuntoa. Kyseessä on kuitenkin pelottavan ajankohtainen elokuva. Saamelaisveri kuvaa, kuinka 1930-luvulla rotuoppi luikerteli arkipäiväisesti osaksi tavallista koulujärjestelmää.

Ohjaaja Amanda Kernel käsittelee aihepiiriä elegantisti keskittyen Ellen henkilökohtaiseen matkaan. |

Timo Alho

★★★★✩

Hyvää: Tärkeä historian kuvaus. Lene Cecilia Sparrokin roolisuoritus.

Huonoa:

Erityistä: Saamelaisohjaaja kirjoitti lapsena kuulemansa haukkumat mukaan elokuvaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.