Lappeenranta ei näy dekkarissa

J. M. Ilves: Sorjonen — Nukkekoti.283 s., Gummerus 2016.

Ylen uusi panostus, Sorjonen-sarja, löytyy myös kirjallisessa muodossa. Ensimmäiset kolme jaksoa ovat kirjana Sorjonen – Nukkekoti. Kirjoittajana on salanimi J. M. Ilves, jonka takaa löytyy kaksi ammattikirjailijaa.

KRP:n rikostutkija Kari Sorjonen perheineen muuttaa Helsingistä Lappeenrantaan. Vaimo Pauliina toipuu vakavasta sairaudesta ja itsellä burnout on ollut niin lähellä, että halu etsiä rauhallisempia töitä on johtanut heidät Lappeenrantaan, Pauliinan vanhaan kotitaloon.

Haaveet auvoisasta perhe-elämästä ja leppoisasta työtahdista saavat heti kolauksen, kun hotelli Saimaanrannan läheisyydestä löytyy nuoren naisen ruumis. Jälkiä johtaa moneen suuntaan, muun muassa Venäjälle.

Kyseessä on perushyvä perusdekkari. Siinä ei ole mitään kovin ihmeellistä, muttei siinä ole mitään erityisen huonoakaan.

Sorjonen on aika stereotyyppinenkin rikostutkija omine menetelmineen ja menneisyyksineen. Tuntuu, että tähän lajityyppiin nyt vain on aika vaikeaa tuoda mitään järisyttävän uutta. Sorjosen 17-vuotias tytär Janina sanavalmiudessaan ja tarkkanäköisyydessään on piristävä.

Lappeenranta ei kirjassa kauhean paljon nouse esille. Jos vertaa vaikka Seppo Jokisen komisario Koskisiin, joissa Tamperetta kuvataan paljon ja yksityiskohtaisesti, jää Sorjosen kuvaus Lappeenrannasta hyvin pinnalliseksi.

Esimerkiksi yhtään kaupunginosaa ei mainita edes nimeltä; autokauppa on jossain teollisuusalueella, Sorjosen perhe asuu jossain päin Lappeenrantaa omakotitalossa.

Kirjoittajat tuskin tuntevat Lappeenrantaa hyvin. Tampereella tiedetään talon ja rapun tarkkuudella, missä komisario Koskinen asuu. Myöskään Venäjää ja rajan eksotiikka ei hyödynnetä kuin nimeksi. Ainakaan tässä ensimmäisessä kirjassa.

Ihan hyvät lähtöasetelmat tässä on. Sorjoseen ja muihin henkilöihin tulee oletettavasti jatkossa lisää syvyyttä, ja Lappeenrantakin toivottavasti pääsee enemmän esille. Ei kannattaisi jättää hyödyntämättä. |

Mikko Jämsén

Tv-katsojien kommentteja Sorjonen-sarjasta sivulla 6.

Hyvää: Sijoittuu Lappeenrantaan.

Huonoa: Lappeenrannan kuvaamisessa toivomisen varaa.

Erityistä: J. M. Ilves on salanimi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.