Hyytävä sarjamurhaajajahti

Lumiukko (The Snowman, Iso-Britannia/Ruotsi/Yhdysvallat, 2017).Ohjaus: Tomas Alfredson. Käsikirjoitus Hossein Amini, Peter Straughan ja Søren Sveistrup perustuen Jo Nesbøn romaaniin.Rooleissa: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson,Charlotte Gainsbourg ja J.K. Simmons, Matthew Carnahan.Kesto: 119 min. K16.

Jack English

Michael Fassbender näyttelee etsivä Harry Holea maailmanlaajuiseen best seller -dekkariin perustuvassa elokuvassa.

Norjalaisen Jo Nesbøn maailmanlaajuinen best seller -dekkarihahmo Harry Hole on seikkaillut jo 11 kirjassa. Ensimmäisenä valkokankaalle amerikkalais-brittiläis-pohjoismaisena tuotantona kerkeää sarjan seitsemäs kirja Lumiukko.

Hole (Michael Fassbender) on virtuoosimainen henkirikosten tutkija, joka saa eteensä uuden pulmallisen tapauksen.

Fassbender ja Ferguson ovat mahtava dekkaripari.

Itseään Lumiukko-tappajaksi tituuleeraava sekopää on saapunut ensilumien myötä. Apuna tapauksen tutkimisessa on nuori ja lahjakas tulokas Katrine Bratt (Rebecca Ferguson).

Hyvän dekkarin tunnusmerkit ruksaillaan varmana: 1. Tapauksella on pitkä historia, joka aukeaa dramaattisesti. 2. Tappaja leikittelee tutkijoilla. 3. Tutkijoiden välillä kipinöi. 4. Vainoharha ajaa epäilemään lähimmäistä.

Monitahoinen jännityskertomus keskittyy tutkimaan tapauksien karmivia yksityiskohtia, jotka osoittavat sormea tiettyä epäiltyä kohtaan. Juonenkäänteet voivat olla tuttuja, mutta Nesbøn manipuloiva mysteerin punonta ja Tomas Alfredsonin kylmänviileän tyylikäs ohjaus pitävät otteessaan.

Fassbender ja Ferguson ovat mahtava dekkaripari. Heidän välillään on kemiaa, ja hienovaraisten vihjeiden lähettely onnistuu mestarillisesti.

Vaikka Lumiukko ei saisikaan arvailemaan ihan loppuun saakka, on se silti esimerkillinen nordic noirin edustaja. |

Timo Alho

HHHII

Hyvää: Tyylikäs ohjaus. Fassbenderin ja Fergusonin yhteispeli.

Huonoa: Toistaa tuttuja trooppeja.

Erityistä: Kuvattu Norjassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.