Äkkistoppi bileille

Rough Night (Yhdysvallat, 2017).Ohjaus: Lucia Aniello.Rooleissa: Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Jillian Bell, Ilana Glazer, Zoë Kravitz, Paul W. Downs.Kesto 101 minuuttia.K16.

Macall Polley

Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Zoë Kravitz, Jillian Bell ja Ilana Glazer viettävät railakasta tyttöjen iltaa, joka saa makaaberin käänteen.

Jess (Scarlett Johansson) on menossa naimisiin. Innokas ystävä Alice (Jillian Bell) on koonnut vanhan kaveriporukan (Zoë Kravitz, Ilana Glazer ja Kate McKinnon) polttariviikonloppua varten Miamiin.

Jälleennäkemisen jää särjetään oikein kunnolla, kun sivistynyt illallinen ja kuulumisten vaihtaminen muuttuu kunnon bailaamiseksi.

Polttareiden kiihtyvää tahtia avittavat shottien ja kokaiinin runsas nauttiminen. Ilta halutaan kruunata miesstripparilla. Tanssiesityksen aikana juhlat saavat järkyttävän stopin.

Rough Night poimii toimiviksi todistettuja ideoita muista amerikkalaisista juhlakomedioista. Mieleen tulee ainakin Hurja kankkunen ja Sairasta sakkia -elokuvien paniikiksi muuttuva hedonismi. Viittaukset Kauan eläköön Bernie -komediaklassikkoon ovat ilmiselviä.

Simppelin idean varaan halutaan pinota nauruja, mutta sävy on hieman hakoteillä. Kuoleman käsitteleminen kevyesti on taitolaji. Aihetta olisi tummiin vitseihin, mutta ohjaaja Lucia Aniello haluaa pitää tunnelman kuplivana. Tarpeeksi absurdiksi ei uskalleta, että vastakkaisuudet toimisivat.

Sävykin poukkoilee, mutta elokuvan suurin ongelma on kaikkia amerikkalaisia komedioita nykyään vaivaavassa ongelmassa: tiukan ja hauskan käsikirjoituksen puuttuessa esiintyjät saavat liikkumatilaa. Se johtaa irtonaisiin improvisaatioihin, jotka ovat ehkä naurattaneet tekijöitä kuvauspäivänä. Katsomosta ne näyttävät pitkäveteisiltä ja latteilta.

Komedialla on silti hetkensä. Vitsien osumatarkkuus on plussan puolella.

Kun monien nytkähtävien lähtöjen jälkeen päästään kunnolla irrottelemaan, lähenee elokuva jo loppuaan, ja kaikki pitää paketoida siististi.

Seurauksien hyväksyminen ja tunteelliset loppukaneetit tarjoavat mitäänsanomattoman kulminaation hassuttelulle.

|

Timo Alho

HHIII

Hyvää: Bell, Glazer ja McKinnon ovat hyvässä terässä.

Huonoa: Ei löydä oikeaa säveltä.

Erityistä: Aniello on ohjannut aiemmin Glazerin kirjoittamaa ja tähdittämää Broad City -komediasarjaa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.