Ikuisen kesän sylissä

Tõnu Õnnepalu: Paratiisi.Suomentanut Jouko Väisänen.253 s. Kirjokansi 2017.

Kirjokansi

Kirja piirtää uskomattoman ehyen ja kauniin kuvan Hiidenmaan Ristnan niemellä sijaitsevan pienen maalaiskylän elämästä ja ihmisistä. Tõnu Õnnepalu osaa hienovireisen kuvauksen tyylit.

Kirjassa ei oikeastaan tapahdu juuri mitään, mutta silti siinä on mukana kaikki: ihmisen muistot ja kokemukset, miehittäjän valta ja sen säännöt. Kokonaisen kansan elämänpiiri.

Kirjan kertojana on mies, joka palaa saarelle ja kirjoittaa ajatuksistaan rakkaimmalleen.

Muistot pulpahtavat esiin joka puun takaa, tuoksut saavat menneiden päivien tapahtumat eloon. Lintujen laulu, puiden humina ja meren jyhkeä ääni rakentuvat elämän mittaiseksi sinfoniaksi.

Suuria kysymyksiä nousee mieleen kirjan kertojalle, kun ahdistavan ajan jälkeen suurvallan ote kirpoaa ja kansalle tulee vapaus — vai tuliko sittenkään?

Pohdinta lomittuu yksilön herkkiin tuntoihin luontevasti. Kerronta soljuu kuin metsäpuro. Harvoin saa lukea näin tyylipuhdasta, jopa hellää luontokuvausta. Mies tajuaa yksityiskohtien kauneuden ja arvostaa niitä aidosti.

Kirja on ylistyslaulu luomakunnalle ja ihmiselle osana sitä. Tarinassa on sakraaleja sävyjä, jopa raamatullisuutta. Jospa jumaluus onkin luonto itse ja sen jatkuvuus, kauneus. Ihminen vain häiritsee suurta käsikirjoitusta.

Suomentaja on lappeenrantalainen Jouko Väisänen. Hän on onnistunut työssään erinomaisesti. Teksti on harkittua, kielen nyanssit tavoitetaan aidosti, kerronnan rytmissä ovat sydämen lyönnit mukana.

Paratiisin voi jokainen löytää sisältään, lähiympäristöstään. Pitää vain pysähtyä ja pohtia elämää kaikessa rauhassa. |

Seppo Paajanen

Hyvää: Hienosti kuvattu ihmisen ja luonnon yhteys.

Huonoa: Kuka on tämä rakastettu, jolle tarina kerrotaan? Se jää auki, tarkoituksella.

Erityistä: Viron rannikon saaret olivat neuvostovallan aikana osin suljettuja alueita.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet