Lavalle, vielä kerran — eli kuinka Enson teatterinjohtaja päätyi punapäälliköksi, ja selvisi kuolemantuomiosta muun muassa Pekka ja Pätkä -elokuviin

Moni sisällissodan punapäällikkö oli siviilissä teatterin leivissä. Muun muassa Jalmari Parikka, rintamapäälliköksi kohonnut teatterinjohtaja. Tänä keväänä hän nousee lavoille taas.

Työväen Arkisto

Jalmari Parikka on näytelmän Parikk-henkilön esikuva. Tässä hän kuvattuna vuonna 1950 tai -51.
Jalmari Parikka on näytelmän Parikk-henkilön esikuva. Tässä hän kuvattuna vuonna 1950 tai -51.

Yksi Kehruuhuoneen Koston kevät -näytelmän henkilöistä on nimeltään Parikk.

Oikeassa elämässä hän oli Jalmari Parikka. Näyttelijä ja teatterinjohtaja, itseään pasifistiksi kutsuva mies, ja Vuoksenlaakson rintamapäällikkö. Mies, joka sai kuolemantuomion, mutta selvisi hengissä.
— Olen kai Karjalan rintaman päälliköistä ainoa elossa oleva*, hän kirjoitti muistelmakirjassaan Viimeinen taisto vuonna 1938.

Parikkaan perustuu myös Helsingin Kaupunginteatterin Suomen hauskin mies -näytelmä, ja samanniminen elokuva keväämmällä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet