Maaria Jokimies antoi palan korvasta presidentille — Ylämaalla kasvanut kuvataiteilija pelkäsi poliittista leimautumista Sauli Niinistön muotokuvan vuoksi

Maaria Jokimies oli ainoa eteläkarjalainen maalaamassa Sauli Niinistön muotokuvaa. Ylämaalaislähtöinen kuvataiteilija pitää mosaiikkia sympaattisena.

Kuvankäsittely Päivi Virta-Salo

Maaria Jokimiehen tekemä sadasosa presidentti Sauli Niinistön muotokuvasta on viides ruutu ylhäältä ja neljäs oikealta.
Maaria Jokimiehen tekemä sadasosa presidentti Sauli Niinistön muotokuvasta on viides ruutu ylhäältä ja neljäs oikealta.

Presidentti Sauli Niinistön julkistettu muotokuva on sadan kuvataiteilijan töistä koottu mosaiikki. Muotokuvan tekemiseen kutsutuista kuvataiteilijoista yksi on ylämaalaislähtöinen Maaria Jokimies.

Miten tulit valituksi porukkaan, Maaria Jokimies?

— Tunnen teoksen tuottajat, Anita Naukkarisen ja Atro Linnavirran, ja Anita pyysi mukaan. Olemme opiskelleet Lahden Taideinstituutissa, ja kuvan alkuperä liittyy vuoden 2012 päätökseen lakkauttaa koulu. Silloiset oppilaat tekivät samantyyliset kuvat presidenttiehdokkaista (Pekka) Haavisto ja Niinistö.

Miten oma osasi teoksesta valikoitui tehtäväksi?

— Muotokuvan palat jaettiin arpomalla, ja minulle tuli osa presidentin toista korvaa ja kaulusta. Meille lähetettiin maalattava pala ja mallikuva, minkä jälkeen oman teoksen toteutustapa oli hyvin vapaa.

Mika Strandén

Maaria Jokimies on kasvanut Ylämaalla, käynyt kuvataidekoulun Lahdessa, asunut Lappeenrannassa, josta muutti Helsinkiin huhtikuussa 2018.

Millaisia fiiliksiä mukaan pääseminen herätti?

— Olin valmistunut vasta edellisenä vuonna, joten olin tietysti otettu. Toisaalta mietin leimaudunko Niinistön kannattajaksi vaaleissa (2018), mutta taiteilijoiden poliittisilla kannoilla ei ole osaa työssä.

— Työskentelin rutiinilla ja omalla tyylilläni. Palani valmistui elokuussa 2017. En tiennyt, keitä muita oli mukana, ja ilahduin, kun näin taiteilijalistan. Sillä on joitakin kovasti arvostamiani tekijöitä, ja muutenkin tilauksen antaminen nimenomaan nuoren polven taiteilijoille oli mielestäni kiva idea.

Mitä ajattelet muotokuvasta taideteoksena?

— Lopputulos ei herätä suurta tunnetta puolesta tai vastaan, sympaattinen se ainakin on. Hauskaa, että teos on herättänyt niin paljon keskustelua. Se on tietysti luonnollista, kun viimeisestä presidentin muotokuvan julkistamisesta on vierähtänyt vuosia. (Tarja Halosen muotokuva julkistettiin 2002.)

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet