Näyttelyarvio: Nuoret takaavat jatkuvuuden

Juuri/Nyt — Etelä-Karjalan taiteilijaseuran uusien jäsenten näyttely II. Galleria Pihatto 25.10.—18.11.

Kai Skyttä

Jussi Pirttioja, Punainen sohva, öljy
Jussi Pirttioja, Punainen sohva, öljy

Etelä-Karjalan taiteilijaseura saa kiitettävästi uutta verta nimenomaan Imatran kuvataiteenyksiköstä valmistuneista ja alueellemme asettuneista nuorista tekijöistä. Imatran koulun merkitystä ei voi olla ihailematta alueen taide-elämälle. Tasokas työ poikii monenlaista hedelmää.
Uusien jäsenten esiinmarssin toisessa rytmiryhmässä on jo asemansa vakiinnuttaneita, mutta myös tuntemattomampia tekijöitä. Kaikilla vielä koko maailma edessään.

Tutuista tekijöistä Arto Kettunen tuo esille Lappeenrannan satamanäkymän. Kelpo maalaus, mutta jään ihmettelemään, miksi tekijä pakenee yhä pienempiin kuviin. Komea ja taidokas värimaailma on vaarassa mennä tukkoon. Kaiholla muistaa Imatran lopputyönäyttelyssä olleita isoja öljyjä, joissa maalaus pääsi oikeuksiinsa. Kannattaisi harkita paluuta.
Jussi Pirttioja tiedetään jo taitavaksi ja nyt esillä olevat henkilökuvat ovat aivan upeita, näyttelyn parasta antia. Ihmiset kasvavat kuvissa vahvoiksi tyypeiksi, nyanssit ovat herkkiä, tunnelma ehyt. Pirttioja on hyvä esimerkki taiteilijasta, jolla on tekniikka hallussaan ja näkemystä sen lisäksi.
Anni Kristiina hallitsee hienosti lyijykynätekniikan, muodotkin aivan kohdallaan. Kuvien viestiä ja sanomaa kannattaisi vielä pohtia. Jäävät nyt kevyiksi.
Susa Walven tusseissa on soljuva muoto. Santtu Määttänen antaa ajattelemisen aihetta purkitetuissa ihmisissään. Tuukka Teponojan serigrafiassa loistavat värit hehkuvina. Hanna Ryynäsen graniittikorut ovat kuin viestejä muinaisesta Kreikasta pylväineen.
Tuomas Tyrisevä on kiinnostava maalari, joka onnistuu Trump-variaatioissaan. Tahattoman koomikon typerä katse ja sen piirteet on tavoitettu hyvin. Maalauksen jälki on mallikasta ja sävyisää. Häneltä näkisi kernaasti muitakin kerronnan tasoja. | Seppo Paajanen

Kai Skyttä

Susa Walve, Can you hear those hum?

Kai Skyttä

Anni Kristiina, Inner circle.
Riina Nokso-Koivisto

Riina Nokso-Koivisto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat