Kommentti: Bond-konsertti oli täysosuma kaupunginorkesterilta — nyt pumppu musisoi tyhjemmälle katsomolle, vaikka solistina on oman kylän kasvatti

Oboisti Hannu Perttilän paluuseen Lappeenranta-saliin voisi suhtautui kuin Petteri Nokelaisen hyppäämiseen Kisapuiston kaukaloon.

Sami Perttilä

Hannu Perttilä palaa sooloilemaan synnyinkaupunkiinsa Lappeenrantaan torstaina. Oboisti kertoo kuulumisiaan yleisölämpiössä puoli tuntia ennen konserttia.

Lappeenrannan kaupunginorkesteri palaa arkeen tänään torstaina. Orkesterin illan konsertin ohjelmistossa on kyllä erään Paul McCartneyn sävellys, mutta viime viikon viihdetäysosuman jälkeen harvoja kiinnostaa.

Orkesteri soitti 20 Bond-elokuvien tunnaria täydelle Lappeenranta-salille viikko sitten. Nyt ennakkoon myytyjen lippujen perusteella salaisella agentilla ei tekisi tiukkaa lasketella pahiksia karkuun katsomon lehtereillä.

Lisää ulkomusiikillisia huomioita onnistuneesta viihdekonsertista myöhemmin. Kerrotaan sitä ennen yksi syy, miksi oboistien varaan rakennettu konsertti voisi olla likimain yhtä kiinnostava kuin SaiPan arki-illan peli.

Paikallinen solisti. Etelä-Saimaa kertoi syksyllä 2017, että Lappeenrannan musiikkiopisto on kuin oboistien kasvattajaseura. Konsertin solisti Hannu Perttilä tarttui oboeen ensi kertaa musiikkiopistossa 9-vuotiaana.

Opistosta tie vei Sibelius-Akatemiaan, ja ensi kiinnityksensä ammattiorkesteriin Perttilä sai synnyinkaupungistaan vuonna 2008. Perttilän oboe on nyt soinut Helsingin kaupunginorkesterissa vuodesta 2015, siinä välissä oboisti musisoi Tapiola Sinfoniettassa ja Radion Sinfoniaorkesterissa. Konsertto Lappeenranta-salissa on siis kuin Petteri Nokelaisen paluu Kisapuistoon ottelua varten, mutta ehkä ilman loukkaantumisriskiä.

Klassisella musiikilla on Lappeenrannassa vaikeampi vetää salia täyteen kuin rytmimusiikilla. Tämä välike palauttaa tekstin Bond-konserttiin, joka sai sai lämpimän vastaanoton, mutta jätti vielä vähän petrattavaa.

Kaupunginorkesterin viihdekonserteista poiketen Bond-tunnareiden kokonaisuus keskittyi yhteen asiaan. Konsertin molemmat puoliskot olivat samaa tiukkaa settiä, eivätkä onneksi sillisalaattia Abba-konserttien tyyliin.

Kuulijoita voi sivistää sujuvilla sanoillakin. Viihdemaailman tyylin taitava kapellimestari juonsi konsertin valmistautuneena, ajatus ei harhaillut eikä kieli tankannut paperisia rivejä kuten monissa muissa konserteissa.

Myös valittu ohjelmisto tuki onnistumista, sillä Bond-viihde on alunperin sävelletty orkestereille. Sitten sitä hiottavaa.

Ohjelmistoon pitäisi kuulua aina myös se yksi ylimääräinen numero. Encore toki tarkoittaa alun perin uudestaan soittamista, mutta nykyisin on tavallista, että yleisö kuulee muuta kuin uusinnan. Mistä puheen ollen: seuraavassa Bond-konsertissa voisi sitten olla ohjelmassa ne nyt soittamatta jääneet tunnarit.

Kai Skyttä

20237106.jpg

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan kulttuuritoimittaja.

Oboetaitureita-konsertti Lappeenranta-salissa 8.11. kello 19.

Uusimmat uutiset