Ylistyslaulu Suomen luonnolle

Olet kaunein, mitä tiedän — Karoliina Kupiaksen näyttely.Galleria Pihatto (Valtakatu 80, Lpr) 27.9.—21.10.

Karoliina Kupias

Karoliina Kupiaksen kuultokudoksen nimi on Sanaton.
Karoliina Kupiaksen kuultokudoksen nimi on Sanaton.

Karoliina Kupias (s. 1957) on uransa alkuaikoina tehnyt kookkaita mosaiikkeja. Mäkelänrinteen uimahallin mosaiikkityö Helsingissä lienee Suomen suurin. Taipalsaarella, taiteilijan kotipitäjässä, Saimaanharjun koululla on myös kookas ja tyylikäs koko seinän täyttävä mosaiikki.

Sittemmin Kupiaksen pääkohteeksi on noussut valokuvaus, toki muiden tekniikoiden rinnalla. Tässä näyttelyssä siitä saadaan oiva esimerkki ison kuvakollaasin muodossa.

Tekijällä on kuviinsa hyvä ja ravakka ote.

Teos muodostuu 120 yksittäisestä kuvasta, joista kasvaa kokonaisuutena Suomen luontoa jylhästi peilaava näkymä. On merta, on Saimaan välkettä, tunturien ehdotonta kauneutta ja upeita lähikuvia.

Tekijällä on kuviinsa hyvä ja ravakka ote. Hän ei pyri pikkusievään kauneuteen, pikemminkin koskettavaan vaikutelmaan, jossa luonnon autenttinen ehdottomuus kuvautuu herkkänä pintana, mutta samalla lähes dramaattisia näkymiä tarjoten.

Heleiden kesäpäivien helppoa aurinkoa on turha etsiä, Kupias on vahvojen näkymien ja luonnon murroskohtien kuvaaja. Kuvaseinä on huikean kaunis, paras osuus näyttelyssä.

Sivuseinillä ikkunoiden edessä on neljä kuultokudosta, joissa harsomaiselle taustalle on kudottu akvarellinomaisia väripintoja. Heti tulevat mieleen Kupiaksen aiemmat suuret akvarellit, niiden liike ja valon hehku.

Nyt värimaailma on hennompi, kuin heräävän kevään välkettä, lupaus kasvusta, kesän hehkusta. Kudoksien viivallinen rytmi on kiehtova, se polveilee ja kulkee elämänlangan lailla pitkin kaikkea elollista.

Jos vielä aurinko sattuu paistamaan, hehkuvat ikkunoiden kohdalla olevat värit kuin timantti. Aika raflaava näkymä.

|

Seppo Paajanen

Hyvää: Vahvan yksilöllinen näkemys Suomen luontoon.

Huonoa: –

Erityistä: Näyttely juhlistaa myös taiteilijan 60-vuotispäivää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.