Everstinnan väkevä veisu

Rosa Liksom: Everstinna. Like 2017, 205 sivua.

Rosa Liksomin romaani Everstinna on hullun rakkauden, äärimmäisten aatteiden ja Suomen historian vihan ja koston vuosien verevä veisu. Sen aikajänne ulottuu 1900-luvun alusta vuosikymmeniä eteenpäin.

”Isä teki minusta valkoisen Suomen tyttären, Eversti natsin. En häpeä kumphaakaan.” Tyyntyneenä, häpeämättä ja inhimilliseen oikeudenmukaisuuteen pyrkien summaa valkoisen everstin suuri rakkaus kokemaansa öisessä monologissa, jossa hän muistelee myrskyisiä vuosiaan.

Hän elää neljättä elämäänsä, yksinäisiä vuosia Lapin erämaakylässä, takanaan kolme avioliittoa.

Teos on fiktiota mutta perustuu viitteellisesti lappilaisen kirjailijan ja luonnonsuojelijan Annikki Kariniemen elämään ja hänen sekä natsiaatteiden elähdyttämän ikääntyneen jääkärieverstin Oiva Willamon suhteeseen.

Luonnehäiriöinen ja väkivaltainen Eversti on herkän ja seksuaalisesti syttyvän minäkertojan isän ystävä. Tytön kohtalo sinetöityy jo varhaislapsuudessa.

Täynnä antautumisen riemua tietämätön tyttönen heittäytyy fasismin kannattajien kelkkaan ja tahtoo everstinnaksi avioliiton turvasatamaan dramaattisin seurauksin: liitosta kehkeytyy sadistinen perhehelvetti ja tarinasta sosiopatologinen sairaskertomus.

Siinä missä romaani tutkii seksuaalisuuden, kiintymyssuhteen ja ääriajattelun mekanismeja, se asettuu teemallisesti kuitenkin samaan pasifismin eetoksen kategoriaan kuten muukin Liksomin tuotanto. Tämän lisäksi se on väkevän eksoottinen ylistys luonnon alkuvoimalle.

Kaikkinielevän passion kuvana suo-motiivi kulkee läpi teoksen ja jo pienen kläpin, joka kirmaa sammallautoilla: ”- - olin niin vaphaa ja täysi ja rajaton, että minun sisältä valusi mahla ja aattelin että jos nyh kuolema tullee niin mie otan sen syli auki vasthaan.”

Sekä Perä-Pohjolan murteen taitajana että luonnon ja luontosuhteen kuvaajana Liksom on jälleen jäljittelemätön ja loistokas. Everstinnalla hän myös pitää paikkansa parhaiden kotimaisten kertojiemme joukossa. |

Seija Forsström

Hyvää: Hengästyttävä ja analyyttinen tarina, jonka voi lukea ilman tietoja henkilöiden esikuvista. Lopussa on Everstinnan murresanakirja.

Erityistä: Annikki Kariniemi tunnetaan eräkirjailijana ja radikaalina luonnonsuojelijana.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.