Pysäkillä kaatunutta naista ei auttanut kukaan, ja se sai Antti Lempiäisen tekemään dokumentin yksinäisyydestä – Elokuva kertoo myös imatralaisen Emilian kokemuksista

Näkymättömät -dokumenttielokuva kertoo yksinäisyydestä kolmen ihmisen kautta. Elokuva kisaa parhaan kotimaisen dokumentin palkinnosta Docpoint-festivaalilla kuun vaihteessa.

Antti Lempiäinen

Imatralainen Emilia on yksi dokumentin päähenkilöistä. Hän pakenee yksinäisyyttä ajamalla autolla pikkukaupungin katuja.
Imatralainen Emilia on yksi dokumentin päähenkilöistä. Hän pakenee yksinäisyyttä ajamalla autolla pikkukaupungin katuja.

Imatralta kotoisin olevan Antti Lempiäisen ensimmäinen pitkä dokumentaarinen elokuva saa ensi-iltansa tammi-helmikuun vaihteessa, Docpoint-festivaaleilla.

Festivaalilla on mukana sekä koti- että ulkomaisia dokumenttielokuvia. Sen kotimaiseen sarjaan on valittu 20 elokuvaa, ja niistä seitsemän kisaa parhaan kotimaisen dokumentin palkinnosta.

Yksi näistä seitsemästä on Lempiäisen Näkymättömät.

Näkymättömät kertoo yksinäisyydestä.

– Se on mietityttänyt minua kauan. Tämän dokumentin alkusysäyksenä toimi varmaan eräs tapaus, jonka näin bussin ikkunasta täällä Helsingissä viitisen vuotta sitten. Eräs vanhempi nainen kaatui pysäkillä jäiseen maahan, eikä kukaan muu pysäkillä olleista auttanut häntä pääsemään ylös. Muistan tunteneeni sellaista onttoa kauhua, että miten tämä voi olla näin. Muut ihmiset eivät kiinnitä mitään huomiota.

Lempiäinen alkoi tutkia aihetta; altruismia eli auttamishalua, sitä jossa toisen hyvä asetetaan oman hyvän edelle.

– Luin esimerkiksi paljon aiheeseen liittyviä tutkimuksia. Eräskin kertoi noin kolmanneksen suomalaisista ajattelevan, että ihmisen pitää pärjätä omillaan. Toisen mukaan vain noin puolet suomalaisista olisi valmiita auttamaan tuntemattomia.

Lempiäinen alkoi miettiä, mitä yhteisöllisyydelle oikein on tapahtunut.

Samalla hän huomasi yksinäisyyden vaikuttavan myös monen tragedian taustalla – vaikka sitä ei sieltä esiin yleensä nostetakaan. Sen on mainittu vaikuttaneen myös Imatralla tapahtuneen kolmen naisen surmaamiseen joulukuussa 2016.

Antti Lempiäinen

Antti Lempiäisen Näkymättömät kertoo yksinäisyydestä hyvin intiimillä tavalla.
Antti Lempiäisen Näkymättömät kertoo yksinäisyydestä hyvin intiimillä tavalla.

Mukana myös imatralainen Emilia

Lempiäinen halusi kuvata yksinäisyyden yleisyyttä ja sitä, kuinka se yhteiskunnan läpäisee. Hän kertoo yksinäisyydestä kolmen erilaisen, eri-ikäisen ja erilaisissa elämäntilanteissa olevan ihmisen kokemusten kautta.

Kertojat esiintyvät omilla nimillään – mutta vain etunimillään.

– Halusin kuvata nimenomaan rakenteellista yksinäisyyttä. Se tuli tutuksi itsellenikin, sillä kun aloin työstää tätä aihetta, omat lapseni olivat pieniä, ja tuntui, etteivät omat voimat meinaa turvaverkon puuttuessa riittää – vaikka meitä oli kuitenkin kaksi vanhempaa.

Sama ilmiö toistui myös tuttujen puheissa, Lempiäinen kertoo – silloin, kun sen eritoten otti heidän kanssaan puheeksi.

– Yleensä ihmiset eivät siitä kuitenkaan juuri puhu. On se mentaliteetti, että itse pitää pärjätä.

Yksi dokumentin kolmesta päähenkilöstä onkin yksinhuoltaja, lahtelainen yksinhuoltajaäiti.

– Etenkin äidit joutuvat yksinhuoltajina todella koville.

Toinen dokumentin henkilöistä on imatralainen Emilia, nuori nainen.

– Etenkin nuorten miesten yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä on puhuttu viime aikoina, mutta nuorten naisten yksinäisyys on jäänyt pimentoon, Lempiäinen sanoo.

Dokumentin Emilia antaa kasvot emotionaaliselle yksinäisyydelle – ohjaajan mielestä kaikkein pahimmalle yksinäisyyden lajille.

Kolmanneksi tarinansa kertoo helsinkiläinen seniorimies.

– Etenkin täällä kerrostalojen Helsingissä ihmiset voivat hävitä huoneistoihinsa. Luin muutamia vuosia sitten jutun siitä, että Helsingissä löydetään vuosittain kymmeniä yksin koteihinsa kuolleita vanhuksia, joita kukaan ei kaipaa. Meidän yhteiskuntamme on niin "toimiva", että se mahdollistaa homman pyörimisen vuodesta toiseen: laskut maksetaan suoraveloituksilla suoraan eläkkeistä maksetuiksi, eikä kukaan huomaa ihmisen olevan jo ajat sitten kuollut.

Antti Lempiäinen

Tarinansa kertoo myös lahtelainen Emmamaria. Hän pyörittää pikkulapsiarkea ilman turvaverkkoja.
Tarinansa kertoo myös lahtelainen Emmamaria. Hän pyörittää pikkulapsiarkea ilman turvaverkkoja.

Korona teki dokumentista ajankohtaisen

Lempiäinen kuvasi dokumenttia noin puolitoista vuotta, kauan ennen koronapandemian alkamista. Se leikattiin viime keväänä, eli silloin, kun rajoituksia alettiin ensimmäistä kertaa noudattaa – ja yksinäisyys alkoi koskettaa yhä useampaa.

Korona teki dokumentista yllättävän ajankohtaisen.

– On mielenkiintoista ajatella kuinka ihmiset ottavat tämän vastaan nyt, kun ovat ehkä kokeneet jotain samankaltaista itsekin – pienemmässä mittakaavassa.

Ennen koronaa joka viidennen suomalaisen kerrottiin kärsivän yksinäisyydestä, Lempiäinen kertoo. Tutkimusten mukaan yksinäisyys on jopa sydän- ja verisuonitauteja isompi ennenaikaisen kuoleman riski.

Ohjaaja haluaakin herättää aiheesta keskustelua. Hän haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan elokuvan keinoin.

– Koronarajoitusten takia tämänvuotinen Docpoint -festivaali tapahtuu verkossa. Mutta pyrin järjestämään dokumentilleni teatteriesitykset ainakin niillä paikkakunnilla, joista sen kertojat ovat kotoisin – Lahdessa, Imatralla ja Helsingissä. Ajatuksena on järjestää esityksen yhteyteen myös jonkunlainen keskustelutilaisuus aiheesta, kenties joidenkin järjestöjen kanssa, hän kertoo.

Antti Lempiäinen

Helsinkiläinen Lasse haaveilee siitä, että saisi tanssia jonkun kanssa.
Helsinkiläinen Lasse haaveilee siitä, että saisi tanssia jonkun kanssa.

Valtakunnallista teatterilevitystä Lempiäisen dokumenttielokuvalle ei ole tulossa, koronatilanteen takia – mutta televisiolevitykseen se tulee, vielä tämän vuoden aikana. Tosin hieman erilaisessa muodossa kuin tunnin mittainen teatteriversio.

Näkymättömät -dokumentti saa ensi-iltansa Docpoint -festivaaleilla.

Festivaali viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Koronan takia se tapahtuu pelkästään verkossa, ajalla 29. tammikuuta – 7. helmikuuta.

Verkkonäytösten liput tulevat myyntiin perjantaina 22. tammikuuta kello 12.

Lipun ostamisen jälkeen lähes kaikki elokuvat ovat katsottavissa 72 tunnin ajan, mutta katseluoikeus kuitenkin päättyy kuitenkin viimeistään 7. helmikuuta kello 23. 59 riippumatta siitä, milloin katselu on aloitettu.

Näkymättömien trailerin voi katsoa täällä.

Antti Lempiäinen työskentelee Yleisradiolla dokumenttitoimituksen kuvaajana. Näkymättömät on hänen ensimmäinen oma, pitkä dokumenttielokuvansa, mutta seuraava on parhaillaan työn alla: se kertoo hänen omasta sukupolvestaan.

– Se kertoo meistä noin nelikymppisistä. Miten 1990-luvun lama meidän elämiimme ja kohtaloihimme vaikutti.

Imatra tulee olemaan tämän elokuvan pääasiallinen tapahtumapaikka. Elokuva kuvataan tämän vuoden aikana, mutta sen julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Juttua päivitetty klo 10.25: DocPoint on siirtänyt lipunmyynnin alkamaan klo 12.

Uusimmat uutiset