Rankkoja tilanteita perä perään

Ritva Sorvali (toim.): 100 rikollista raapaletta.Kouvolan Dekkaripäivien kirjoituskilpailun parhaat 2017.Kouvolan kaupunki 2017, 117 sivua.

Rankkoja tilanteita perä perään

Kouvolan Dekkaripäivistä on tullut reilussa 20 vuodessa tärkein kaakkoissuomalainen kirjallisuustapahtuma. Se on ansioitunut myös kustantajana, sillä vuosittaisista kirjoituskilpailuista on tapana tehdä myös kirja. Näin myös tänä kesänä.

Tällä kertaa kilpailuaihe oli rajattu niin, että rikostarinat piti kirjoittaa korkeintaan sadan sanan mittaan. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä yli 700 kirjoitusta, joista sata painettiin kirjaksi. Raapale tarkoittaa sadan sanan pituista novellia.

100 rikollista raapaletta paljastui paljon mielenkiintoisemmaksi kuin etukäteen uskalsi odottaa. Peräkkäin laitettujen tarinoiden lukeminen on myös yllättävän rankkaa. Kun jutun mitta on lyhyt, kokoelman tempo on kiivas.

Väittäisinkin, että 200-sivuisen romaanin lukeminen yhdeltä istumalta on helpompaa kuin sadan raapaleen lukeminen peräkkäin. Ei onnistunut yhdellä istumalla. Leikkaukset tilanteesta toiseen ottavat lukijan sopeutumiskyvystä mittaa.

Tarinat kirjassa ovat hyvin erilaisia. Useimmiten kuvataan tilanne, silmänräpäyksellinen tai muutaman sisäänhengityksen mittainen kohtaus, joka parhaissa kertomuksissa avautuu lopussa lähes epookkimaisiin mittoihin.

Kokonaisuus kuvastaa myös nykyaikaa. Kateellisuus, kilpailu, maahanmuutto ja mustasukkaisuus ovat vahvasti läsnä.

Raapaleet ovat joukkoistamisen mestarinäyte. Tämä teos ei toista itseään, vaikka juttujen mitta junnaava ja hengästyttävä onkin. Kun kerätään tarpeeksi kirjoittajia, lyhyisiinkin tarinoihin saadaan yhden kirjan sivuilla runsas tekniikka-, sisältö- ja tunnekirjo.

Kunhan kesä lämpenee, tämä kirja kannattaa hankkia aurinkotuolin ja riippumaton viereen. Herran jestas, miten monella tapaa rikollinen mieli toimii kirjoittajan mielikuvituksessa!

|

Matti Tieaho

Hyvää: Rikollinen ajattelu ja joukkoistaminen toimii.

Huonoa: Läkähdyttävä tempo.

Erityistä: Mukana myös raapale presidentin puolisolta Pentti Arajärveltä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.