Pulliaisen talossa palaa vielä valo Imatralla — Hiljalleen tyhjenevän rakennuksen vuokralaiset aikovat asua siellä irtisanomiseen asti

Kaavamuutoksen kokenut vanha rakennus on koti viiden asunnon vuokralaisille. Heidän tunnelmansa ovat hyvät, mutta haikeat.

Jasmin Ojalainen

Tämä sisäänkäyti on kotiovi talon viiden huoneiston asukkaille. Mietteitään kertoneet vuokralaiset eivät halunneet kuvattaksi.
Tämä sisäänkäyti on kotiovi talon viiden huoneiston asukkaille. Mietteitään kertoneet vuokralaiset eivät halunneet kuvattaksi.

Siitolanrannassa vuonna 1954 valmistuneessa Pulliaisen talossa aika asuu halkeilevissa maalipinnoissa. Samalla se leijuu kuin koskemattomana rappukäytävässä, jonka hiljaisuutta rikkoo kaikuva askel. Kukat ikkunalaudalla todistavat, että vanhassa talossa on elämää. Purkusuunnitelman alla olevan rakennuksen kaikissa viidessä asunnossa on vielä vuokralainen.

Taloon neljä vuotta sitten muuttanut Olli Niittylä aikoo asua siellä viimeiseen asti, hän kertoo katsellessaan Vuoksea keittiön ikkunasta.

Jasmin Ojalainen

Eräästä asunnosta kerrotaan, että yhteishenki rapussa on hyvä.

— Ei siinä muuta tullut mieleen kuin että lähtöhän tästä tulee joku päivä. Vuokralappuset ovat tulleet ja näillä näkymin olen niin kauan kuin tulevat.

Imatran kaupunginvaltuusto hyväksyi muutoksen asemakaavaan elokuun lopulla, joka mahdollistaa talon purkamisen. Kiinteistö ja tontti ovat toistaiseksi Pulliaisen suvun omistuksessa, mutta rakennusliike Evälahti on tehnyt tonttikaupoista esisopimuksen. Tilalle on määrä rakentaa viisikerroksinen asuinliiketalo.

Jasmin Ojalainen

Elämä ei ole jättänyt vanhaa rakennusta: siitä kielivät ajan kosketuksessa hengittävät vihreyttään versovat kasvit.

Myyntiaikeet ovat kulkeutuneet joidenkin vuokralaisten korviin jo aikaisemmin. Heidän mukaansa talon kohtaloa ikävämpää oli epätietoisuus siitä. Tunnelmallinen rakennus tuo oman viehätyksensä, mutta siinä ovat vanhan talon vaivat. Putkiston ikä ei tule yksin ja useissa huoneistoissa on omat sähköpatterit. Maisemat ovat kaikesta huolimatta omaa luokkaansa.

Jasmin Ojalainen

Ikä ei tule reistailematta. Osa asukkaista kertoo, että putkisto on sen mukainen. Maisemat ovat kuitenkin rakkaat.

— Vanhassa talossa on aina omat murheensa, mutta palvelut ovat lähellä ja Vuoksi on hieno tuossa vieressä, Niittylä toteaa katse kohti Ritikankoskea.

Hän pohtii hetken kysyttäessä, onko katseessa yhtään haikeutta.

— Kyllähän Imatralla varmasti vanhempiakin taloja on, siinä mielessä. Pitäisi jotain vanhaakin säilyttää.

Suurin osa asukkaista kertoo nauttivansa näköaloista, kunnes irtisanomisilmoitus tulee. Muutosta Niittylällä ei vielä ole ajatusta enempää.

— Ruokolahti on kaunis paikka kesäisin.

Jasmin Ojalainen

Helmikuussa rakennuksen viimeinenkin liikehuoneisto jää tyhilleen, kun Pelastakaa lasten kirpputori jättää kiinteistön.

Irtisanomisaika on puoli vuotta. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan tontilla alkaa tapahtua aikaisintaan kesällä 2018. Osassa asunnoista kerrotaan joulusiivouksen tapahtuvan siihen malliin, että tavaroita on mahdollisimman helppo saada aikanaan muuttolaatikkoon.

Pulliaisen talo on autioitunut pikkuhiljaa. Alakerran liikehuoneistoista ovat syksyn aikana tyhjentyneet kukka- ja hautauspalvelu Marjut Kuvaja ja hiuspalvelu Atlantis.

Nyt lähtöä tekee kymmenen vuotta talossa toiminut Imatran seudun pelastakaa lapset -yhdistys, joka muuttaa Mansikkapaikkaan helmikuussa hieman suunniteltua myöhemmin. Kirpputori toimii Pulliaisen talossa vielä tammikuun ajan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat