Pysäköinninvalvonta hinautti viime vuonna 88 ajoneuvoa Toikansuolle — vain joka kolmas löytää takaisin kotiin

Mika Strandén

Pysäköinninvalvonta hinautti viime vuonna 88 ajoneuvoa Toikansuolle — vain joka kolmas löytää takaisin kotiin

Toikansuon varastoalueella Lappeenrannassa viruu kymmenkunta omistajiltaan kateissa olevaa ajoneuvoa. Osassa on rekisterikilvet, osassa ei.

Kyseessä on vain pieni osa Lappeenrannassa vuoden aikana omistajiltaan eksyneistä autoista. Kaupungin pysäköinninvalvonta hinautti viime vuonna kaikkiaan 88 ajoneuvoa Toikansuolle.

Kilvettömät katsotaan romuautoiksi, ja niistä tulee suoraan kaupungin omaisuutta. Lopuista osa haetaan, osa ei.

— Keskimäärin kaikista tänne hinatuista autoista ehkä kolmasosa haetaan, Hyötypaperin tuotantoasiantuntija Lasse Telkkä kertoo. Hyötypaperi hoitaa kaupungin alihankkijana autojen viimeisen matkan kierrätykseen Kuusakoski Oy:lle.

Kaupunki hinauttaa Toikansuolle päätyy väärin pysäköityjä autoja, jos omistaja ei noudata siirtokehotusta. Auto voidaan hinauttaa pois myös silloin, jos se haittaa kunnossa- ja puhtaanapitoa tai pelastustehtäviä.

Hylättyjä autoja löytyy enimmäkseen yleisiltä alueilta, katujen varsilta, parkkipaikoilta ja kauppakeskusten pihoilta.

Ellei omistajaa ja noutajaa autoolle löydy kuukauden sisällä, niistä tulee kaupungin omaisuutta. Kaupunki perii siirto- ja säilytyskulut omistajalta, jos sellainen löytyy.

Auton siirto kaupunkialueelta varastoon ja viikon säilytys maksaa 161,20 euroa. Seuraavista viikoista peritään 49,60 euroa viikolta. Lisäksi tulee käsittelymaksu 62 euroa.

Hyötypaperin liiketoimintapäällikkö Ari Ylärakkola arvioi, että romuautojen hylkääminen minne sattuu on ainakin hieman vähentynyt takavuosista. Hän muistelee silti kaiholla romutuspalkkiokokeilua vuonna 2015.

— Se oli ihan suksee. Kun se hävisi, ihan selkeästi lisääntyi taas se, että kun ihmiset muuttavat paikkakunnalta, autot jäävät minne sattuu ja ilmestyvät sitten aikanaan tänne meille.

Romuauton hylkäämiseen ei kenelläkään pitäisi olla mitään tarvetta, sillä auton voi jättää romutettavaksi ilmaiseksi. Lappeenrannan seudulla romuautoille on viisi ja Imatran seudulla neljä vastaanottopistettä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.