Lappeenrannan vuosikate nousemassa ennätyksellisesti 39 miljoonaan euroon — "Kokonaisuus on hyvin miellyttävässä ja tasapainoisessa tilassa"

Seppo Rautiovaara

Lappeenrannan vuosikate on nousemassa ennätyksellisiin lukemiin. Arkistokuva.
Lappeenrannan vuosikate on nousemassa ennätyksellisiin lukemiin. Arkistokuva.

Lappeenrannan kaupungin vuosikate vuodelta 2017 nousee ennakkotietojen mukaan 39 miljoonaan euroon. Vuosikate on poikkeuksellinen, sillä se ei ole koskaan aiemmin ollut Lappeenrannassa yli 30 miljoonan euron.

Kaupungin viime vuoden tulos tulee myös olemaan reilusti positiivinen.

Kaupunki julkaisi ennakkotietoja vuoden 2017 tilinpäätöksestä perjantaina.

Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen kertoo, että erinomaiseen tulokseen päästiin monen tekijän tuloksena.

Tuloksen takana ovat muun muassa hyvin sujunut tonttikauppa, Etelä-Karjalan Työkunto -yhtiön osakkeiden myynti, yhteisöveroihin sisältyvä kertaluonteinen erä sekä toimialojen budjettikuri.

Tärkeimpänä Naukkarinen nostaa esiin edellisen valtuuston vuonna 2013 tekemät ratkaisut talouden tasapainottamiseksi.

—Silloin tehtiin iso talousohjelma, tehtiin säästöjä ja nostettiin maksuja. Kovin epäsuosittuja toimenpiteitä. Niitä hedelmiä tässä korjataan. Kun samalla on ollut kertaluonteisia, se on kiihdyttänyt tuloksen tuollaiseksi.

Naukkarinen arvioi, että kertaluonteisten erien osuus oli noin 9 miljoonaa, tonttikaupoista kertyi 6,4 miljoonaa euroa ja Työkunnon osakkeiden myynnistä 1,5 miljoonaa euroa.

—Tietysti myös kilpailukykysopimus vaikuttaa. Mutta olemme pystyneet toimimaan hyvin samoilla resursseilla. Kokonaisuus on hyvin miellyttävässä ja tasapainoisessa tilassa. Ilman kertaluoteisiakin tilanne on mukavasti raiteillaan.

Kaupunki onnistui laskemaan lainamääräänsä viime vuonna 8,4 miljoonaa euroa. Kaikkiaan Lappeenrannalla on lainaa 187,4 miljoonaa euroa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet