Kela täydentää lasten ja nuorten vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen hankintaa — Kelan kilpailutus suututti vammaisperheet myös Lappeenrannassa ja Imatralla

Kelan kilpailutus pudotti Etelä-Karjalassa Kelan sopimusyritysten listalta vaikeavammaisten lasten fysioterapiaan erikoistuneet yritykset. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen aloitti selvityksen kilpailutuksen kehittämisestä.

Minna Mänttäri

Lenni Venäläinen (kesk.) vahvistaa fysioterapiassa tässä käsiä. Satu Honkanen ohjaa harjoittelua ja isä Jarmo Venäläinen toimii painona Lennin vetämässä kelkassa. Tämäkin hoitosuhde joutui katkolle kilpailutuksen takia.
Lenni Venäläinen (kesk.) vahvistaa fysioterapiassa tässä käsiä. Satu Honkanen ohjaa harjoittelua ja isä Jarmo Venäläinen toimii painona Lennin vetämässä kelkassa. Tämäkin hoitosuhde joutui katkolle kilpailutuksen takia.

Kela aloittaa välittömästi lasten ja nuorten fysioterapiaan ja toimintaterapiaan liittyvän uuden, täydentävän hankinnan valmistelun. Tavoitteena on avata täydentävä hankinta joulukuun aikana. Nykyinen hankinta jatkuu suunnitellusti.

Kela tiedotti asiasta maanantaina myöhään iltapäivällä.

Haluamme näin varmistaa, että lapset ja nuoret saavat varmasti tarvitsemansa laadukkaat ja vaikuttavat palvelut. — Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma

Täydentävää hankintaa varten Kela käynnistää markkinavuoropuhelun, jossa kuullaan sekä asiakkaiden että palveluntarjoajien edustajia.

Vuoropuhelun tehtävä on auttaa määrittelemään hankinnan sisältö ja siltä vaadittava laatu nykyistä paremmin. Samassa yhteydessä käydään läpi fysioterapian ja toimintaterapian ohella myös muita terapioita.

— Haluamme näin varmistaa, että lapset ja nuoret saavat varmasti tarvitsemansa laadukkaat ja vaikuttavat palvelut, sanoo johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma tiedotteessa.

Kela oli suututtanut vammaisperheet muun muassa Lappeenrannassa ja Imatralla. Monen vaikeavammaisen fysioterapeutti vaihtuu vuodenvaihteessa. Lappeenrannassa ja Imatralla lapsiin erikoistuneet ja heistä kokemusta omaavat fysioterapiayritykset hävisivät Kelan kilpailutuksessa.

Hankintojen ja kilpailutuksen prosessit selvitetään

Lisäksi Kelan pääjohtajan Elli Aaltosen tilaama selvitys kuntoutuksen ja hankintojen prosesseista alkoi maanantaina asiantuntijoiden kuulemisella.

Alkaneessa selvityksessä tarkastellaan hankintojen kilpailutuksen prosessien kehittämistä ja mahdollisia lainsäädännön muutostarpeita.

Työn tarve nousi esille viime viikolla vammaisten tulkkauspalveluun liittyvän markkinaoikeuden ratkaisun myötä.

Selvitys valmistuu maaliskuun alkuun mennessä. Työtä johtaa muutosjohtaja Tomi Ståhl.

Luetuimmat